Nawaf Salameh, președintele Alexandrion Group, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din România, își aduce în afacere doi dintre cei trei fii, pe Antonio Salameh și Roberto Salameh, în posturi de vicepreședinte, odată cu mesajul că acest business va rămâne ȋntotdeauna ȋn familie, iar generațiile viitoare nu vor putea ȋnstrăina nicio parte din afacerea de familie.
Alexandrion Group are acum o nouă structură organizațională care permite o gestionare mai eficientă a afacerilor grupului, entitate denumită Family Office. Aceasta coordonează serviciile partajate la nivelul grupului: finanțe si control, tehnologia informației și tranformare digitală, lanț de distribuție, juridic, conformitate și reglementare, marketing și branding, afaceri corporative internaționale, resurse umane și trade marketing, conduse de Chief Experience Officers (CXO), precum și afacerile grupului ȋn diverse segmente: distilerii și fabrici, distribuție și trading, hoteluri și magazine, energie și imobiliare, conduse de Chief Executive Officers (CEO).
"În 1994 am pus bazele unei afaceri cu entuziasmul, energia și viziunea unui tânăr antreprenor aflat la ȋnceput de drum, care ȋși dorea să cucerească lumea. Am avut doi lideri puternici, marcanți, ca surse de inspirație pentru viziunea mea de business: Alexandru cel Mare și Constantin Brâncoveanu.
După aproape 30 de ani, afacerea mea este liderul pieței de băuturi spirtoase și vinuri din România și un jucător puternic, aflat ȋntr-un proces strategic de expansiune globală agresivă. Astăzi, Alexandrion Group nu mai reprezintă un singur om, Nawaf Salameh, ci familia Salameh. Eu am fost cel care a pus bazele afacerii, am construit-o până la nivelul de jucător global, iar mai departe o voi conduce transferând viziunea și valorile mele generațiilor viitoare, pentru a asigura continuitatea și integritatea business-ului.
Această afacere va rămâne ȋntotdeauna ȋn familie. Generațiile viitoare nu vor putea ȋnstrăina nicio parte din afacerea de familie", spune Nawaf Salameh.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziAnul trecut, grupul a depășit ținta de producție la nivel global cu 40%, în timp ce ținta de cifră de afaceri globală, de 1 miliard de lei, a fost depășită cu 30%.
Cum a anunțat Profit.ro, compania pregătește una dintre cele mai mari investiții străine din Grecia, o distilerie în Kavala, investiție care, numai în prima fază, ar trebui să atingă 35 de milioane de euro.
Planul este însă ca investițiile globale ale Alexandrion în Grecia să depășească, într-un deceniu, 100 de milioane de euro, relevă date analizate de Profit.ro.
Grupul a finalizat deja discuțiile cu Guvernul elen și autoritățile locale, astfel încât în 2023 distileria să poată funcționa cu peste 100 de angajați.
Distileria va avea o capacitate de producție de 30 de milioane de litri de alcool etilic pe an, care în a doua fază va ajunge la 60 de milioane de litri pe an, iar în a treia fază, la 90 de milioane de litri.
Proprietarul Alexandrion, sirianul Nawaf Salameh, are o strânsă legătură cu Grecia, cei trei copii ai săi născându-se în statul elen, acolo unde acesta s-a dus după studiile din România.
În primă fază, Alexandrion wines & Spirits va fi reprezentantul exclusiv a 23 de companii internaționale și 54 de branduri pe piața elenă, indică date analizate de Profit.ro.
Ulterior, Alexandrion plănuiește extinderea activității de distribuție pe această piață, atât pentru produse proprii, cât și pentru produse ale altor companii.
În 2018, grupul Alexandrion a primit avizul din partea autorităților americane pentru a construi prima sa distilerie din SUA, în orașul Carmel din statul New York, în cadrul unui proiect cu o investiție inițială de peste 40 de milioane de dolari. Distileria este programată să fie deschisă la finalul anului viitor, investiția finală putând atinge 120-130 milioane dolari.
Înființat în 1994, Alexandrion Group, controlat de Nawaf Salameh, are două unități de producție în România, în Rădăuți, județul Suceava, și Ploiești, județul Prahova, precum și birouri și filiale în Cipru, Brazilia, Grecia și SUA.
În 2020, Alexandrion a preluat un distribuitor de băuturi alcoolice și non-alcoolice din Cipru, Cavaway, ținta fiind de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători pe piața băuturilor din Cipru. Alexandrion și-a deschis un birou în Cipru în 2017.
În 2020, Alexandrion a avut afaceri de 100 de milioane de euro.
În România, grupul a cumpărat, în 2017, și hotelul New Montana din Sinaia.