Grupul elvețian Ameropa, cel mai mare exportator de cereale, care controlează și Azomureș cu probleme de funcționare din cauza scumpirilor, semnează pentru un nou credit masiv în România. Clauză "de tip acordeon"

Grupul elvețian Ameropa, cel mai mare exportator de cereale, care controlează și Azomureș cu probleme de funcționare din cauza scumpirilor, semnează pentru un nou credit masiv în România. Clauză "de tip acordeon"
scris 2 aug 2022

Grupul de companii Ameropa, din care fac parte Azomureș – cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Ameropa Grains – cel mai mare trader de cereale și Chimpex – lider în operațiunile portuare, a semnat un credit sindicalizat de tip revolving multivalută în valoare de 347 de milioane de euro.

Sindicatul de bănci este format din Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank, în calitate de aranjori principali  mandatați inițiali și bookrunners împreună cu ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București și UniCredit Bank SA, în calitate de aranjori principali mandatați. BCR a acționat în această tranzacție și ca agent de agent de documentație, de facilitate și garanții. 

Urmărește-ne și pe Google News
Oracle a început să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor CITEȘTE ȘI Oracle a început să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Facilitatea sindicalizată, care a fost modificată și prelungită, va fi utilizată de entitățile din România ale Grupului Ameropa pentru finanțarea nevoilor de capital de lucru. Documentația prevede, de asemenea, o  clauză "de tip acordeon", care va permite grupului să acceseze fonduri suplimentare de până la 104 milioane de euro, în funcție de necesitațile de finanțare generate de creșterea prețurilor la cereale și îngrășăminte.

În urmă cu trei ani, Ameropa a semnat de asemenea o facilitate de credit tip revolving multivalută, atunci în valoare de 324 milioane euro, cu un sindicat de bănci format tot din Banca Comercială Română SA (BCR) și Raiffeisen Bank SA în calitate de aranjori  principali mandatați inițiali, bookrunners și bănci de structurare, împreună cu ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București și UniCredit Bank S.A., în calitate de aranjori principali mandatați și creditori. BCR a acționat și în calitate de agent de facilitate și garanții, precum și agent de documentație.

Ameropa este un grup cu operațiuni în sectorul agricol, cu sediul în Elveția, fondat în 1948, cu activități la nivel mondial, care acoperă întregul lanț de aprovizionare, de la producție, logistică, comercializare și distribuție.

Activitatea de bază a grupului este comercializarea și distribuția globală de îngrășăminte și produse alimentare și furajere, cu ajutorul activelor complementare, cum ar fi silozuri, depozite și facilități portuare, precum și active adiacente, cum ar fi fabricile de producție de îngrășăminte. Activ în peste 30 de țări, grupul este cel mai mare exportator de cereale din regiunea Dunării și cel mai mare comerciant global independent de îngrășăminte, care investește selectiv în active logistice și de procesare.

FOTO Retailerul britanic Buy Whole Foods Online, lansat de doi veri, a intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Retailerul britanic Buy Whole Foods Online, lansat de doi veri, a intrat în România

În România, grupul este cel mai mare exportator de cereale.

În ultimii ani, Ameropa a făcut mai multe achiziții și investiții în țară. Pe lângă combinatul de îngrășăminte Azomureș și operatorul portuar Chimpex SA (Fostul Comcereal Constanța), a preluat în 2019 și 40% din firmele de distribuție Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, precum și facilități de depozitare în mai multe regiuni.

Deține silozuri și magazii în Olt, Constanța, Brăila, Iași, Tulcea, Ialomița, Călărași, Teleorman, Timiș.

Tot în 2018 a preluat și  baza Sărulești de la Comcereal Fundulea, companie agricolă controlată de Constantin Dumitru.

Recent, Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, a oprit producția de amoniac din cauza scumpirilor, după ce abia reluase producția de bază, de îngrășăminte și de produse pentru industrie, în luna aprilie, după o altă pauză, atunci de 4 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ameropa
azomures