Automatizarea îi va elibera pe oameni de sarcinile nedorite de muncă și le va permite să se concentreze pe activitățile care îi interesează cu adevărat, crede Daniel Dines, directorul general și cofondatorul UiPath, primul unicorn pornit din România și devenit recent cel mai valoros startup din domeniul inteligenței artificiale.
UiPath s-a transformat în doar 4 ani dintr-o firmă de apartament cu 10 angajați într-o companie cu 3.000 de angajați în 19 țări și venituri anuale de 300 milioane de dolari. La cea mai recentă rundă de finanțare, încheiată în aprilie, compania a primit o evaluare de 7 miliarde de dolari. Pentru cea mai frumoasă poveste a unei companii românești din ultimii ani, Profit.ro a acordat companiei, în acest an, premiul “Revoluția RPA”.
Secretul din spatele succesului? “Modestie și curaj”, spune Dines.
“Dacă ești modest, poți lua decizii curajoase și poți efectiv să schimbi lucrurile. Nu ești arogant și atunci oamenii te ascultă”, a explicat Dines principiile care stau la baza culturii organizaționale a UiPath, într-un interviu pentru revista Strategy+Business, publicatie a rețelei PwC.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România are un nou ambasador SUA - Adrian Zuckerman a primit aprobarea Senatului americanUiPath dezvoltă în prezent tehnologie de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (Robotic Process Automation/RPA), având printre clienți nume importante, ca Uber și Amazon, dar și companii mici și mijlocii, care folosesc tehnologia pentru a-și elibera angajații de sarcinile repetitive.
Automatizarea și robotizarea nu vor putea înlocui însă toate operațiunile derulate de oameni, astfel că aceștia nu sunt în pericol să își piardă locurile de muncă prea curând, spune Dines.
“Dacă vorbim de munca de birou, este foarte dificil să înlocuiești un loc de muncă cu o tehnologie. În majoritatea cazurilor, este vorba de diferite tipuri de activități – unele pe care le faci zilnic, altele săptămânal, iar altele lunar. Unele dintre aceste activități pot fi automatizate complet, iar aici intervenim noi. Cred că suntem parte a unei mișcări de transformare a locurilor de muncă. Unii angajați vor deveni manageri de roboți și vor putea delega multe activități roboților”, anticipează șeful UiPath.
CITEȘTE ȘI FOTO Ironii între giganți. Vodafone România ironizează Orange România pentru lansarea 5GÎn opinia sa, omenirea este pe cale să inverseze o perioadă de 10.000 de ani în care a fost prinsă într-un ciclu format din muncă repetitivă în vederea producerii de bunuri și servicii.
“Tehnologia de automatizare va elibera oamenii de munca nedorită (…). Principala mea preocupare este ce vor face oamenii dacă nu au de lucru? Deoarce munca are un efect pozitiv fantastic asupra oamenilor, ne oferă un scop în viață”, arată acesta.
Desprinsă în 2015 dintr-o companie specializată în furnizarea de soluții software pentru outsourcing, UiPath este în prezent platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cea mai mare rată de adoptare la nivel internațional.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hotelierul Mohammad Murad intră pe nișa de haine cu o țintă: 15 outlet-uri în 1 an. Primul - azi lângă aeroport. "Gata cu prețurile mari din mall!". Urmează food, mobilă, decorațiuniÎn 2018, UiPath a devenit primul “unicorn” înființat de antreprenori români, după ce compania a fost evaluată la peste 1 miliard de dolari în cadrul unei runde de finanțare Seria B, la care au participat Accel, CapitalG (divizia de investiții a Alphabet, compania-mamă a Google) și Kleiner Perkins Caufield & Byers.
În total, startup-ul a obținut până în prezent aproximativ 1 miliard de dolari de la investitori, fonduri folosite pentru finanțarea expansiunii companiei.