Aflate pe un impuls ascendent, titlurile OMV Petrom au susținerea unui dividend bun. Din punct de vedere tehnic, sunt în mijlocul unui canal de variație, într-o zonă neutră, așa cum este și ultima recomandare dintr-un raport de analiză al unei case de brokeraj din Polonia.
Acțiunile OMV Petrom (SNP), ca de altfel întregul sector energetic de la BVB, au fost motor în impulsurile de creștere succesive care au urmat șocului coronavirus și au catapultat indicele reprezentativ BET pe noi și noi maxime.
Corecția cu dividendul special acordat în prima parte a toamnei trecute a deteriorat trendul ascendent, însă mișcările noi ale prețului au refăcut configurația tehnică pozitivă, tendință confirmată de angajamentul emitentului pentru creșterea cu 10% a dividendului de bază și anunțul pentru perspectiva unui dividend special.
CITEȘTE ȘI CVC Capital Partners pregătește listarea rețelei de parfumerii Douglas, cu magazine și în RomâniaEste promisiunea care a estompat efectul declinului de 61% al profitului njet la 4,03 miliarde lei, de la 10,3 miliarde lei în anul anterior. De fapt, reacția inițială la comunicările emitentului a fost de creștere, context în care cotația a umplut și "gap"-ul din septembrie apărut la corecția ex-dividend, mișcare evidențiată pe graficul atașat.
Impulsul a fost amendat ulterior printr-o corecție ușoară, dar aceasta nu a precipitat un val de vânzări. Comportamentul investitorilor a fost în acord cu ceea ce casa de brokeraj Ipopema Securities din Polonia evaluează ca un raport neutru în ceea ce privește câștigurile.
Compania petrolieră estimează cheltuielile de capital pentru anul în curs la 8 miliarde lei, din care 6,5 miliarde lei îl reprezintă cheltuielile organice și diferența fonduri păstrate pentru tranzacții și achiziții.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuniOMV Petrom vede impactul noii taxe pe cifra de afaceri la 250 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei și-a diminuat prezența pe bursa românească, dar valoarea activelor a crescut. Norvegienii au vândut acțiuni BRD, Sphera și TTS și au cumpărat titluri HidroelectricaMenționând randamentul de 7,2% al dividendului propus, Ipopema Securities menține recomandarea pentru acțiunile OMV Petrom la "păstrează" ("hold"), ceea ce înseamnă deviații de +/- 10% într/un an, însă mută prețul-țintă la 0,5700 lei/acțiune, de la 0,5800 lei/acțiune, anterior.
Este un mesaj care vine și în linie cu pierderea de suflu din punct de vedere tehnic a trendului ascendent, cu închiderea recentă, de la 0,5850 lei/acțiune, în mijlocul unui canal de variație destul de bine delimitat.
CITEȘTE ȘI OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom?Totuși, perspectivele de creștere există, trendul fiind intact, cu cotația evoluând deasupra mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci și secvența intactă a trendului ascendent, conform teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate.
Pe de altă parte, distribuțiile de dividende urmează să afecteze mișcarea nominală a prețului, așa cum aceasta este surprinsă pe grafice. Sunt ajustări care, însă, ar urma să fie mai abordabile, având în vedere că OMV Petrom are în vedere mai întâi acordarea unui dividend de bază brut de 0,0413 lei/acțiune, urmată apoi de distribuția unui dividend special.