Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței

Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței
scris 2 apr 2024

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Banca Transilvania intenționează să preia OTP Bank România, OTP Leasing România IFN, OTP Asset Management România, OTP Factoring, precum și subsidiarele OTP Consulting România, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

Prețul total al tranzacției ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de 347,5 milioane euro. Suma plătită de BT este mai mică decât valoarea fondurilor proprii a OTP, de circa 400 de milioane de euro și de la care maghiarii au pornit negocierile, și mai apropiată de suma cerută de OTP, în toamnă, pe parcursul negocierilor, după cum a scris Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
BCR avertizează cu privire la un nou tip de fraudă, care a prins tot mai mult teren CITEȘTE ȘI BCR avertizează cu privire la un nou tip de fraudă, care a prins tot mai mult teren

Cum a anunțat Profit.ro, pentru achiziția OTP România, bancă de top 10, depuseseră oferte de achiziție Raiffeisen Bank și Banca Transilvania

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania a aprobat perfectarea tranzacției pentru achiziționarea a 100% din acțiunile OTP Bank România, precum și a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI și OTP Leasing România IFN SA).

„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții", spune Horia Ciorcilă, președintele CA al Băncii Transilvania.

FOTO Bucureștiul va avea un nou muzeu, acum de jocuri video CITEȘTE ȘI FOTO Bucureștiul va avea un nou muzeu, acum de jocuri video

Atât Banca Transilvania, cât și OTP Bank România SA vor acționa că entități separate până la finalizarea tranzacției, care este estimată să dureze câteva luni. Operațiunea se va realiza doar după ce părțile vor obține aprobarea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței.

Grupul ungar OTP va ieși de pe piața românească după 20 de ani, pentru că nu a putut să facă achiziții pentru o creștere mai ridicată a cotei de piață, după cum arată chiar președintele grupului ungar.

“Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens", spune Sándor Csányi.

BCR și Raiffeisen vor să plătească acționarilor austrieci dividende record din profiturile substanțiale pe 2023 CITEȘTE ȘI BCR și Raiffeisen vor să plătească acționarilor austrieci dividende record din profiturile substanțiale pe 2023

După realizarea achiziției și fuziunii, BT, care are o cotă de piață de 20%, își va consolida poziția de lider al pieței, având în vedere că OTP Bank este o bancă de top 10, cu o cotă de piață de circa 2,6% din active.

La finele trimestrului al treilea din 2023, grupul BT avea active de 157,5 miliarde de lei, în creștere cu 12,2% față de finele lui 2022, și un profit net de 2,3 miliarde de lei, cu un randament al capitalurilor foarte bun, de 25,8%, peste media sistemului bancar.

Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței

Pentru vânzarea afacerilor din România, OTP Bank primise o ofertă angajantă și de la Raiffeisen Bank (locul 5 după active), însă din toamnă devenise clar că BT este favorită să câștige.

UniCredit vede pentru România creșteri ale impozitelor și taxelor din 2025, inclusiv a TVA. Sperietoarele AUR și SOS, folosite pentru amânarea măsurilor fiscale CITEȘTE ȘI UniCredit vede pentru România creșteri ale impozitelor și taxelor din 2025, inclusiv a TVA. Sperietoarele AUR și SOS, folosite pentru amânarea măsurilor fiscale

Unicredit și EximBank s-au aflat la un moment-dat în discuții, dar s-au retras pe parcursul negocierilor.

Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței

OTP Bank avea active de 20 de miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2022, în scădere cu 3% față de septembrie 2022. Banca raporta un profit de 236 de milioane de lei la nivel consolidat, față de o pierdere de 15 milioane de lei în septembrie 2022, pe fondul creșterii veniturilor bancare și a eliberării de provizioane.

Acționarul ungar a anunțat că pleacă din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră. OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.

Ion Țiriac nu mai face patinoar la Brașov, susține primarul CITEȘTE ȘI Ion Țiriac nu mai face patinoar la Brașov, susține primarul

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank
vanzare otp bank
taxa bancara