Când te muți într-un oraș mare, te aștepți să duci și un trai mai bun decât în zona din care provii. Realitatea este că, deși salariile sunt mai bune în orașele importante, și costul vieții este pe măsură. Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt locurile cu cel mai bine plătiți angajați, dar se numără și printre cele mai scumpe zone din România. Experții spun că acolo unde salariile sunt mari, cresc automat și prețurile, printre cele mai volatile fiind cele de pe piața imobiliară.
Angajații din București sunt cel mai bine plătiți din întreaga țară, conform ultimelor date avansate de Institutul Național de Statistică. La mică distanță sunt cei din județul Cluj, urmați de Timiș și Sibiu. Salariile din Harghita, Vrancea, Teleorman și Vrancea se află la polul opus, arată Prima News.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă veniturile din capitală erau de așteptat să fie ridicate, experții oferă o explicație și pentru județele care completează capul listei.
Salariile mari pot reprezenta, însă, de cele mai multe ori, o iluzie. Ele vin la pachet și cu un cost al vieții ridicat. Un exemplu foarte bun este cel al orașului Cluj-Napoca. Industria IT ridică nivelul veniturilor în statistici, însă o bună parte a oamenilor fac cu greu față cheltuielilor.
Financiar, una dintre grijile principale ale oamenilor este acoperișul de deasupra capului. De obicei, o bună parte a salariului se duce pe chirie sau rata la casă. Cei din domeniul imobiliar spun că prețurile sunt puternic influențate de puterea de cumpărare dintr-un oraș.
Astfel, orașele în care salariile sunt cele mai mari sunt și printre cele mai scumpe imobiliar. Primele două locuri sunt tot ale Bucureștiului și Clujului, în timp ce Timișoara este pe trei.