Raport: România trebuie să intensifice măsurile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului

Raport: România trebuie să intensifice măsurile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului
scris 18 iul 2023

România trebuie să intensifice eforturile de investigare și urmărire penală a spălării banilor și să consolideze supravegherea respectării normelor la nivel național, potrivit unui raport întocmit de Moneyval, organismul de luptă împotriva spălării banilor al Consiliului Europei.

Raportul oferă o evaluare cuprinzătoare a nivelului de conformitate al țării cu standardele stabilite de Grupul de acțiune financiară (FATF).

Urmărește-ne și pe Google News

Din 2014, când Moneyval a evaluat ultima dată România, țara a întreprins o serie de acțiuni pentru a-și consolida cadrul legal și instituțional de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (CSB/CTF) și a început să pună în aplicare elementele unui sistem eficient de supraveghere, potrivit raportului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR a rupt norma la sancțiuni pentru încălcarea legislației contra spălării banilor. Amendă record pentru OTP Bank CITEȘTE ȘI BNR a rupt norma la sancțiuni pentru încălcarea legislației contra spălării banilor. Amendă record pentru OTP Bank

Moneyval notează că România a atins “niveluri moderate de eficacitate” în toate domeniile evaluate, cu excepția cooperării internaționale, “unde a atins un nivel substanțial de eficacitate și a fost lăudată de alte țări pentru asistența constructivă”.

“România și-a îmbunătățit capacitatea de a îngheța, sechestra și confisca veniturile și instrumentele infracțiunilor interne. Țara aplică în mod activ măsuri de confiscare a veniturilor și instrumentelor infracționale localizate în România, pentru cele mai răspândite infracțiuni comise la nivel național. În rest, confiscarea este rară”, arată Moneyval, care subliniază că România ar trebui, de asemenea, să consolideze capacitatea anchetatorilor financiari de a efectua investigații financiare paralele, de a localiza activele și de a urmări recuperarea acestora.

Evaluarea realizată de Moneyval evidențiază faptul că România demonstrează o înțelegere corectă a riscurilor de spălare de bani și, într-o măsură mai mică, a riscurilor de finanțare terorismului, capitol unde este nevoie de acțiuni imediate pentru a atenua cele mai mari riscuri la care este expusă țara.

De la evaluarea din 2014, autoritățile române au reușit să detecteze, să investigheze, să urmărească penal și să obțină o condamnare pentru un singur caz de finanțare a terorismului, arată Moneyval.

“România ar trebui să elaboreze o strategie națională globală și un plan de acțiune pentru combaterea finanțării terorismului și să ofere în continuare formare relevantă. De asemenea, este necesar să se evalueze riscul abuzării de sectorul non-profit din România pentru finanțarea terorismului”, potrivit raportului.

EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe

Moneyval consideră că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura o mai mare coerență în ceea ce privește investigațiile și urmăririle penale în România.

“În timp ce investigațiile și urmăririle penale privind spălarea veniturilor provenite din infracțiuni fiscale interne și corupție sunt efectuate în mod eficient, investigațiile și urmăririle penale privind traficul de ființe umane și traficul de droguri se concentrează mai degrabă pe infracțiunile principale decât pe spălarea veniturilor provenite din aceste infracțiuni”, se arată în raportul de evaluare.

Moneyval mai notează că România dispune de un cadru juridic solid pentru punerea în aplicare fără întârziere a sancțiunilor financiare specifice. Cu toate acestea, există preocupări în ceea ce privește punerea în aplicare a acestor măsuri de către sectorul privat și în ceea ce privește caracterul adecvat al supravegherii respectării acestor măsuri.

“Majoritatea instituțiilor financiare importante fac obiectul unei supravegheri bazate pe riscuri, însă autoritățile trebuie să îmbunătățească calibrarea acțiunilor de supraveghere în funcție de riscuri. Moneyval recomandă, cu prioritate, o calibrare mai sofisticată a acțiunilor de supraveghere din partea Băncii Naționale în funcție de risc, o mai mare atenție acordată riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în cadrul supravegherii sale și o creștere a resurselor Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, pentru a se alinia la responsabilitățile statutare, în special în ceea ce privește supravegherea furnizorilor de servicii de active virtuale și a profesioniștilor din domeniul juridic”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
moneyval
raport evaluare reciproca moneyval
combaterea spalarii banilor
finantarea terorismului
sanctiuni spalare bani
investigatii spalare bani