37% dintre români au cheltuieli lunare similare cu venitul încasat, ceea ce nu le permite să pună bani deoparte, iar 6 din 10 au obligații financiare, precum credite sau împrumuturi, arată o cercetare sociologică realizată la comanda companiei de recuperare creanțe Kruk România.
Datele cercetării online realizată de iSense Solutions arată și că 30% dintre cei care au deja credite ar dori să acceseze un nou împrumut în anul care vine, lucru ce ar putea duce la supraîndatorare.
Românii au cea mai mare încredere în bănci atunci când iau un împrumut, 83% dintre aceștia spunând că ar apela la astfel de instituții în cazul în care ar avea nevoie de bani. 14% dintre români au menționat că ar lua un împrumut de la o instituție financiară non-bancară, dacă o instituție bancară ar refuza să le acorde împrumutul. Într-un procent semnificativ, 70% dintre românii care au accesat un nou împrumut pentru a stinge o datorie anterioară cred că situația lor se va îmbunătăți în viitor.
Aproape jumătate dintre respondenți – 45% - declară că nu au economii în familie.
„Motivul pentru care românii fac economii sunt mai ales situațiile neprevăzute cărora trebuie să le facă față. Bunul obicei de a economisi, care se deprinde timpuriu încă din copilărie, nu se reflectă în acțiunile noastre din viața de adult”, se arată într-un comunicat de presă al Kruk România.
Cei care s-au confruntat cu probleme financiare sunt mai precauți: 17% dintre cei fără datorii ar face un împrumut cu o valoare cumulând veniturile familiale pe 3 ani, în timp ce numai 10% dintre cei care deja au datorii ar împrumuta o astfel de sumă.
Respondenții preferă împrumuturile cu o rată lunară fixă, care să le permită să prevadă cheltuielile lunare cu datoriile.
Cercetarea iSense Solutions s-a făcut prin sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel național de aproximativ 900 persoane, din mediul urban și rural, cu o distribuție de 600 de respondenți, persoane fără datorii și aproximativ 300 de respondenți, persoane cu datorii.