Nouă monumente din țară vor fi restaurate în decurs de 43 de luni cu un buget de aproximativ 16 milioane de euro

Nouă monumente din țară vor fi restaurate în decurs de 43 de luni cu un buget de aproximativ 16 milioane de euro

Casa cu farmacie „Gheorghe Hotăranu”

scris 17 sep 2020

Nouă monumente istorice din țară vor beneficia de fonduri nerambursabile și vor fi restaurate în următoarele 43 de luni cu un buget de aproximativ 16 milioane de euro (aproximativ 77 milioane de lei).

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și Bogdan Trîmbaciu, director la Unitatea de Management a Proiectului, au semnat joi contractele de finanțare aferente proiectelor de restaurare și revitalizare a monumentelor istorice, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Apelul a fost lansat în cadrul Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021, prin care, până în prezent, au fost finanțate 109 proiecte.

Guvernul taie la jumătate valoarea tichetelor pentru ”Școala după școală” - propuse ca lege de vicepremierul Raluca Turcan și votate de PNL CITEȘTE ȘI Guvernul taie la jumătate valoarea tichetelor pentru ”Școala după școală” - propuse ca lege de vicepremierul Raluca Turcan și votate de PNL

„Acesta este cel mai mare dintre cele șapte apeluri din cadrul programului privind restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Nouă monumente istorice vor căpăta o nouă înfățișare”, a spus ministrul la o conferință de presă susținută joi.

Nu va fi vorba doar despre reabilitarea unor clădiri, ci și despre punerea lor în valoare prin diverse activități cultural-artistice și educaționale destinate publicului. „Cele nouă proiecte câștigătoare aparțin, în majoritate, unor instituții publice. Șapte dintre ele sunt dezvoltate în parteneriat cu entități din Norvegia și Islanda”, a completat Gheorghiu.

În acest apel au fost depuse 27 de proiecte, iar cele nouă care primesc finanțare sunt: Restaurare, consolidare și dotare - Muzeul județean „Teoharie Antonescu” (municipiul Giurgiu); Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor (complexul național muzeal Astra, Sibiu); Restaurarea și punerea în valoare a conacului Marghiloman (Institutul național al Patrimoniului); Restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivului Casa compozitorului Paul Constantinescu (Ploiești); Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centrul expozițional și de evenimente Școala „Pitner” (Primăria Reșița); Restaurare monument istoric și amenajarea Muzeului Farmaciei București (Colegiul Farmaciștilor București) - casa în care se află farmacia „Gheorghe Hotăranu”, de la intersecția străzilor Maria Rosetti și Vasile Lascăr, special cumpărată în 2017 pentru înființarea muzeului; Consolidare, rastaurare și amenajare Casa de cultură Vila Elisabeta (Băile Herculane); Refuncționalizare imobil pentru Centrul cultural Turn de Apă Iosefin (primăria Timișoara); Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european Sarmisegetuza Regia (Hunedoara).

Suma maximă acordată pentru un proiect a fost de 2 milioane de euro (80% din totalul cheltuielilor), iar valoarea fiecărui proiect se apropie de aceasta.

Proiectele se vor derula începând cu 1 octombrie și lucrările trebuie să fie finalizate în maxim 43 de luni.

Odată cu aceste nouă proiecte, au fost create peste 100 de locuri de muncă, „esențiale pentru domeniul patrimonial-cultural care parcurge de ani buni o criză a specialiștilor”, a adăugat ministrul.

Trîmbaciu a detaliat: „Programul RO-CULTURA există datorită finanțărilor oferite de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pe cadrul 2014 - 2021. Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a mai gestionat acest tip de fonduri și a mai avut două programe în valoare totală de 27 de milioane de euro în perioada 2013 - 2017, prin care a finanțat 109 proiecte și am avut un grad de absorbție de peste 90%”.

Pe acest program au fost 7 apeluri de finanțare - trei dintre ele au fost lansate anul trecut, unul a fost lansat și este în evaluare anul acesta și celelalte vor fi lansate anul viitor.

„Anul acesta a fost unul foarte aglomerat pentru Programul RO-CULTURA. Avem în implementare acum 20 de proiecte din cele două apeluri deja contractate. Lor li se adaugă cele nouă proiecte contractate azi și cele 97 aflate în evaluare”.

Referitor la cum vor fi derulate lucrările și verificarea lor, Bogdan Trîmbaciu a declarat pentru News.ro: „Avem niște proceduri foarte clare, iar pentru fiecare proiect există un expert al nostru alocat și, pe lângă asta, există experți externi care fac verificări de câte ori este nevoie. Noi verificăm și în teren, nu doar primim hârtii. Vor fi, probabil, mai multe vizite în cadrul fiecărui proiect. Verificările sunt foarte serioase și, oricum, deja sunt foarte bine verificați dinainte de a semna contractele, pentru a ne asigura că tot ceea ce este scris în proiect se poate face. Pe RO-CULTURA, cele 109 proiecte din toată țara, merg foarte bine. Noi le monitorizăm încă cinci ani după finalizare”.

În 2021, vor fi lansate alte două apeluri de finanțare, în valoare totală de 4 milioane de euro - pentru antreprenoriat cultural și pentru sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

viewscnt
Afla mai multe despre
monumente
restaurare