Normele pentru reglementarea activităților casnice, desfășurate până acum ”la negru”, adoptate de Guvern. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele vor fi plătite prin tichete

Normele pentru reglementarea activităților casnice, desfășurate până acum ”la negru”, adoptate de Guvern. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele vor fi plătite prin tichete
scris 23 iun 2022

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor privind reglementarea activității prestatorului casnic, stabilind astfel modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Președintele Klaus Iohnnis a promulgat în aprilie proiectul de lege care reglementează fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum "la negru", autoritățile susținând că proiectul îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori. Persoanele care prestează aceste activități vor fi remunerate prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Mesajul este că "vor fi facilitate accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor", cu introducerea unei aplicații online, prin reducerea bazei de calcul a contribuțiilor și prin colaborarea cu sistemul bancar și oficiile poștale. 

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat, de anul trecut, intenția Guvernului de a promova un proiect de lege care va reglementa desfășurarea activităților casnice de către un salariat în folosul unei persoane fizice.

Noul sistem va intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2024, timp în care Guvernul aprobă normele de aplicare și dezvoltă platforma de gestioare a noului sistem. Acesta va rămâne însă opțional pentru prestatorii casnici.

INFOGRAFICE Inflația face victime pe bandă rulantă în business-ul românesc. Peste 40.000 de firme au pus deja lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Inflația face victime pe bandă rulantă în business-ul românesc. Peste 40.000 de firme au pus deja lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât și pe suport de hârtie.

Tichetul de activități casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum și elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activități casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. 

OFICIAL Guvernul introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți - 50 bani/litru VIDEO CITEȘTE ȘI OFICIAL Guvernul introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți - 50 bani/litru VIDEO

Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va achiziționa serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operațională, facilitând astfel relațiile între utilizatorii tichetelor de activități casnice, precum și între aceștia și agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
activitati casnice
parlament
reglementare
tichete