Ministrul Sănătății, medicul Ioana Mihăilă, a explicat, într-un interviu acordat News.ro, că a înaintat Guvernului o serie de propuneri care să accelereze procesul de vaccinare anti-COVID în România. Pe lângă vaccinarea oamenilor în ambulatorii sau acasă, de către medicul de familie, ministrul are în vedere acordarea de bonuri de masă pentru cei care aleg să se vaccineze și tombolele pentru cei vaccinați. Ministrul crede că gestionarea valului patru al pandemiei depinde de fiecare dintre noi, dacă alegem să ne vaccinăm, și consideră că masca de protecție și distanțarea fizică vor fi în continuare necesare la reluarea cursurilor din toamnă.
Ioana Mihăilă: “Deocamdată avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, și suntem în discuții, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate”
“Noi am venit cu propuneri pe care le-am înaintat Guvernului, propuneri care au fost discutate cu Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare. În acest moment, pe lângă acțiunile pe care le-a pregătit Ministerul Sănătății legate de oferirea posibilității de vaccinare în ambulatorii, în sensul acesta avem pregătită o Ordonanță de Urgență care probabil că va fi promovată în săptămânile următoare, și la domiciliul pacientului de către medicul de familie, am venit, de asemenea, cu propuneri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte, dar și anumite măsuri care să recompenseze și pe cei vaccinați anterior și pe cei care doresc să se vaccineze de acum înainte.
Deocamdată, avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, și suntem în discuții, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate care doresc acest lucru.
Cam acestea sunt măsurile pe care le avem agreate în acest moment, urmând să vedem dacă considerăm oportun, fie ca ele să fie extinse, dacă sunt de succes, fie să fie înlocuite cu alte măsuri dacă se consideră necesare.
În momentul acesta, loteria este încă la stadiul de discuții, vom veni cu mai multe propuneri, vedem care sunt cele mai ușor de operaționalizat și acceptat de Guvern și acelea vor fi implementate”, a declarat Ministrul Sănătății pentru News.ro.
Ministrul Sănătății a precizat că personalul medical nevaccinat trebuie să suporte testarea periodică din propriul buzunar, având în vedere că statul român le pune la dispoziție vaccinul în mod gratuit și că există date științifice cu privire la siguranța vaccinării. Ioana Mihăilă spune că nu este responsabilitatea contribuabilului român să plătească testele
“Trebuie să înțelegem că medicii, dar nu doar medicii, tot personalul medical trebuie să fie conștient și responsabil, cu scopul de a proteja pacienții.
Personalul medical nevaccinat, dacă se infectează, reprezintă un risc nu doar pentru propria persoană, de a dezvolta forme severe de boală, dar și pentru pacienți. Din aceste considerente, cred că personalul medical nevaccinat ar trebui testat periodic, iar în condițiile în care vaccinarea este gratuită, este disponibilă, este sigură, practic nu există contraindicații pentru prima doză de vaccin serioase, așa încât să explice aceste procente relativ mici ale personalului medico-sanitar nevaccinat. Cred că este important ca atunci când statul pune la dispoziție mijloacele de prevenție, și mă refer aici la vaccinare, personalul care nu dorește - și este liber să aleagă - totuși să nu expună pacienții la risc și să fie testați periodic, dar aici nu cred că mai este responsabilitatea contribuabilului care plătește până la urmă dările la stat și din banii căruia s-ar realiza aceste teste.
Cred că aici este responsabilitatea personalului care, în ciuda tuturor acestor date științifice legate de siguranța vaccinării, în ciuda faptului că vaccinul este pus la dispoziție gratuit, încă nu dorește să se vaccineze.
Este liber să aleagă asta, dar nu este responsabilitatea contribuabilului român să plătească testele”, a explicat Ministrul Sănătății.
CITEȘTE ȘI Peste 100 de turiști acuză că sunt păcăliți de administratorul unei pensiuni de pe litoral. "I-am spus că vreau banii. Mi-am luat block, nu mai răspunde la telefon."În ce condiții vor începe școlile? Ministrul Sănătății spune că dorește ca procesul testării copiilor și personalului din școli care devine simptomatic să fie reluat, dar și că vor putea fi orgnizate în școli cabinete de vaccinare pentru copiii de peste 12 ani care au acum indicație de vacinare.
“Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din școală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educației să reluăm acest proces de testare pentru copiii și personalul din școli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile științifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă și discutată și agreată cu Ministerul Educației este să continuăm cu măsurile de prevenție și anume purtarea măștii, ventilația corespunzătoare a spațiilor în care copiii își petrec timpul și își desfășoară activitățile, precum și, în limita posibilităților, distanțarea fizică.
De asemenea, acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient, și unde avem copiii care în acest moment au indicația de a fi vaccinați.
Trebuie să înțelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură și că ea reprezintă un bun mijloc de prevenție a infecției la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicație de vaccinare”, a precizat Ministrul Sănătății.