Demnitarii, în funcție sau care au fost implicați în cazurile respective, vor fi obligați să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații României în litigii internaționale și să semneze declarații ca martori, a decis Parlamentul, care a modificat astfel, prin votul final al deputaților, ordonanța de urgență a Guvernului prin care Finanțele preiau reprezentarea României în dosarul Pfizer. În caz contrar, alături de funcționari publici, demnitarii riscă amenzi de până la 2,5 milioane le, aplicate de Corpul de control al prim-ministrului.
Aleșii au decis, totodată, să majoreze de la 10 la 15 numărul funcționarilor publici din Ministerului Finanțelor care primesc salarii majorate cu 50% pentru că asistă avocații în astfel de cazuri.
Ordonanța prevedea că șefii autorităților/instituțiilor publice au obligația sã ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele, care sunt sau au fost implicate in gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridicã în respectivele litigii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Practica a demonstrat că la momentul declanșării unei dispute persoanele (demnitari, funcționari publici/personal contractual) din cadrul autorităților și instituțiilor publice care au participat direct/indirect sau au luat decizii în legătură cu evenimentele aflate în centrul problematicii disputate sau care dețin informații esențiale cu privire la modul de derulare al evenimentelor refuză să discute/colaboreze cu avocații sau să semneze declarațiile de martori”, arată inițiatorii amendamentelor.
CITEȘTE ȘI Noi cote minime de colectare a deșeurilor pentru producătorii de echipamente electrice și electroniceInițial, ordonanța fusese amendată de senatori cu prevederea că ”demnitarii/funcționarii publici/personalul contractual care refuză nejustificat îndeplinirea obligațiilor” de mai sus ”sunt eliberați din functia pe care o dețin”. Persoanele eliberate astfel din funcție urmau a fi decăzute din dreptul de a mai exercita o functie publicã/contractuală/de demnitate publicã, pe o perioadă de 3 ani de la data încetării raporturilor de serviciu/incetării contractului de muncã/ eliberării din funcția de demnitate publică. Mai mult, în cazul în care persoanele eliberate ar fi fost beneficiare ale unei pensii de serviciu, acest drept s-ar fi suspendat pe o perioadã de 3 ani de la data încetării raporturilor de serviciu/incetării contractului de muncă/ eliberării din func/ia de demnitate publicã, mai prevedeau amendamentele votate de senatori.
Deputații au eliminat toate aceste prevederi privind eliberarea din funcție și suspendarea pensiilor speciale, stabilind în schimb un regim sancționator de natură contravențională în cazul în care funcționarii și demnitarii nu își îndeplinesc obligațiile reglementate și dacă fapta nu constituie infracțiune.
Astfel, dacă nu vor colabora cu avocații și nu vor semna declarații ca martori, demnitarii, funcționarii publici și personalul contractual vor risca amenzi de la 250.000 lei până la 2.500.000 lei, fără a beneficia de reducerile prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Corpul de control al prim-ministrului va avea competența de a analiza solicitările Ministerului Finanțelor privind reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții și în fața altor instanțe judiciare și arbitrale internaționale, precum și de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni contravenționale.
CITEȘTE ȘI Interzicerea staționării cu motorul pornit în orașe, adoptată tacit de senatori, după ce Guvernul și-a dat acordul
Guvernul a prevăzută în ordonanță, drept ”recunoaștere a capacității angajaților direcției juridice a Ministerului Finanțelor de a gestiona apărarea României în astfel de dosare complexe”, ca până la 10 angajați ai ministerului să beneficieze de majorarea cu 50% a salariului de bază. În ședința de Guvern a fost luată decizia și ca de majorarea de 50% a slariului de bază să benefizieze și 5 angajați de la direcția juridică a Secretariatului General al Guvernului, care ar urma să colaboreze la procesul cu Pfizer.
Senatorii au găsit de cuviință acum să majoreze de la 10 la 15 numărul funcționarilor din Finanțe cărora li va majora salariul cu 50%.
Opoziția a reclamat că acești angajați primesc bani în plus pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.
Reprezentanți ai companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat recent că au dat România în judecată pentru că ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. România este a treia țară europeană dată în judecată de Pfizer, după Ungaria și Polonia.
În România, procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai Sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.