Concurența reclamă probleme pe piața apelor minerale și propune noi reguli de acordare a licențelor de exploatoare

Concurența reclamă probleme pe piața apelor minerale și propune noi reguli de acordare a licențelor de exploatoare
scris 8 mai 2018

Procedura greoaie de acordare a licențelor de exploatare și perioada foarte mare impusă pentru aprobarea acestora reprezintă o problemă majoră, care provoacă dificultăți în activitatea de valorificare a resurselor de ape minerale naturale, este concluzia anchetei sectoriale derulate de Consiliul Concurenței pe piața exploatării resurselor de ape minerale naturale din România. 

Principala problemă o constituie faptul că licența de exploatare este emisă prin hotărâre de guvern, ceea ce face ca procesul obținerii acesteia să fie unul extrem de îndelungat, care poate dura chiar și câțiva ani.

În acest context, autoritatea de concurență recomandă modificarea legislației, astfel încât licența de exploatare a apelor minerale naturale (sub forma contractului de concesiune) să fie acordată direct de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și să intre în vigoare de la acel moment.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, Consiliul Concurenței a constatat că operatorii nu participă la licitațiile organizate de ANRM pentru obținerea licenței de explorare pentru anumite perimetre, deși majoritatea actorilor de pe piața îmbutelierii au invocat dificultatea accesului direct la resursă ca fiind principalul obstacol în fața dezvoltării industriei apelor minerale naturale. De exemplu, în perioada 2012-2016 au fost organizate 22 licitații, din care la 6 licitații nu au existat participanți și prin urmare, au fost anulate, iar în cazul celorlalte 16 licitații s-a înregistrat câte un singur participant, evident câștigător.

Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de ANRE mai multor companii din sectorul energetic pentru starea de dezechilibru apărută în Sistemul de Transport al Gazelor în luna februarie CITEȘTE ȘI Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de ANRE mai multor companii din sectorul energetic pentru starea de dezechilibru apărută în Sistemul de Transport al Gazelor în luna februarie

Ca urmare, Consiliul Concurenței propune simplificarea procedurilor pentru participarea la licitațiile organizate de ANRM (modificarea unor termene, detalierea unor documente solicitate, elaborarea unui ghid care să cuprindă informațiile relevante etc.), având în vedere că acestea reprezintă singurul moment în care se manifestă concurența pe piața exploatării resurselor de apă minerală naturală din România.

Conform legislației în vigoare, licențele de exploatare sunt acordate pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de 5 ani, fără a se preciza de câte ori pot fi prelungite.

În acest context, Autoritatea de Concurență propune limitarea duratei licenței de exploatare, fapt apreciat că va conduce la o îmbunătățire a concurenției pe piața exploatării resurselor de ape minerale naturale.

Tot din perspectiva asigurării unui mediu concurențial pe această piață, Consiliul Concurenței consideră că, în contextul modificării cadrului legislativ și, implicit, al procesului de relicențiere din 2018, ANRM ar trebui să realizeze o analiză privind situația exploatării fiecărui perimetru.

Piața exploatării resurselor de ape minerale naturale din România se caracterizează prin existența unui sistem dual de acces al îmbuteliatorilor la resursele naturale: în mod direct, în baza unei licențe de exploatare de la ANRM, sau în baza unui contract comercial încheiat cu Societatea Națională a Apelor Minerale SA (SNAM), în calitate de titulară a licențelor de exploatare.

Specific acestei piețe este faptul că pentru o sursă de apă minerală naturală se poate încheia contract de vânzare-cumpărare cu un singur îmbuteliator.

Legislația în domeniu prevede că ”apa minerală naturală la sursă - pentru consum alimentar” are un preț reglementat de Ministerul Finanțelor Publice.

Îmbuteliatorii cu licență de exploatare obținută de la ANRM extrag apa minerală și o îmbuteliază prin investiții proprii, plătind în mod direct redevența (4 euro/1.000 l). Conform informațiilor transmise de ANRM, în prezent se află în derulare 8 licențe de exploatare acordate unui număr de 7 agenți economici îmbuteliatori, precum și 31 licențe de exploatare în curs de aprobare, pentru  24 operatori.

SNAM realizează activitatea de extracție a apei minerale și plătește redevența (4 euro/1000 l statului) și, în același timp, o comercializează la prețul reglementat (aproximativ 8 euro/1000 l + TVA). Acest lucru înseamnă că SNAM este responsabilă de efectuarea buletinelor de analiză, intervenții și lucrări de reamenajare a forajelor sau captărilor, monitorizare, paza surselor etc. și livrarea de apă. La ora actuală, SNAM are relații comerciale cu un număr de 23 de îmbuteliatori.

Practic, cea mai mare parte a pieței de exploatare a apelor minerale, cea pe care operează SNAM, este reglementată, în timp ce restul pieței, pe care activează operatorii privați, funcționează după caracteristicile unei piețe concurențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa minerala
consiliul concurentei