Statul român ar putea fi obligat, în procesul pe care îl are la tribunalul Băncii Mondiale (BM) cu Gabriel Resources, să continue proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. "Dacă decizia este una nemonetară și va privi continuarea implementării investiției, atunci va trebui să ne supunem acelei decizii. Va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare", a spus ministrul.
România așteaptă o decizie în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munții Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfășurat la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.
Procedura de arbitraj a durat peste 8 ani, fiind inițiată de cei de la Gabriel Resources în iulie 2015 și declarată închisă de tribunal pe 14 septembrie 2023. Reglementările ICSID prevăd că tribunalul trebuie să emită decizia finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii, însă dacă constată că nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp, instanța arbitrală își poate acorda un termen suplimentar de 60 de zile. În cazul Roșia Montană, tribunalul a anunțat recent părțile că va face uz de acest termen suplimentar de 60 de zile, astfel că decizia va fi emisă cel târziu pe 12 martie 2024.
"Este un proces și o sumă vehiculată care îți provoacă fiori și, sigur, noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană și orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele așa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de 1 miliard de euro, deci ne așteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta, al sumei pe care a investit-o. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate avem și surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român să continue exploatarea", a declarat ministrul la Digi24, întrebat despre preocupările Finanțelor referitor la impactul fianciar al unei decizii în cazul Roșia Montană.
O decizie nemonetară nu ar afecta bugetul statului, aflat și anul acesta sub presiune din perspectiva încadrării în ținta de deficit bugetar.
CITEȘTE ȘI Baronul Jacob Rothschild a decedat"Ne vom supune la decizia care va fi dată de către instanța internațională. Nu cred că este important ce aș prefera din punct de vedere al decizie date de către instanță. Este limpede că această decizie nemonetară, din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont că această licență de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare, că acele condiții de mediu, care au fost mult discutate și tehnologia a fost mult discutată, trebuie, dacă sunt îndeplinite condițiile de mediu, trebuie implementate conform acordului de mediu, care nu știu dacă mai este valabil sau trebuie actualizat. Ar fi, din punct de vedere al efortului bugetar, decizia nemonetară mult mai ușor de dus la îndeplinire. Dacă decizia este una nemonetară și va privi continuarea implementării investiției, atunci va trebui să ne supunem acelei decizii. Haideți să vedem care va fi acea decizie și pentru care va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare", a afirmat ministrul.