Populația generală a României, în momentul de față, este analfabetă digital, iar statul trebuie să se oprească din a mai fi cea mai slabă verigă din sistem, partea care aduce cele mai multe întârzieri în activitatea economică, sunt avertismentele transmise, la WeLoveDigital.forum de ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu.
Forumul, extrem de important pentru piața de business și organizat pe două zile, are ca parteneri UPC, Telekom, Cert, Philips, Fan Courier, Visa, Iqos, easypost și DWF, fiind organizat cu sprijinul IAB, IAA, ANSSI, ANIS și 2Performant. Parteneri media sunt News.ro, Adevarul.ro, Iqads, Smark, Softlead
"Deși avem printre cele mai mari viteze pentru acces la internet din Europa și poate chiar din lume - stăm cu siguranță mai bine ca americanii - gradul de penetrare este foarte mic. Deși avem foarte mulți experți buni în IT și Comunicații, numărul lor este destul de mic raportat la populația generală. Populația generală a României, în momentul de față, este analfabetă digital", a arătat ministrul.
El a arătat că, din acest motiv, va fi lansat un proiect de "aflabetizare" la nivelul generației tinere, dar și al profesorilor și al părinților, și va fi înființată o Agenție pentru Cloud și Servicii Digitale.
"La copii este ceva nativ, se nasc cu asta, la vârsta de trei ani se pot descurca cu o tableta în mână. Trebuie facut însă ceva și pentru profesori și părinți. Părinții vad internetul într-o manieră ciudată. De la o anumită categorie de vârstă, anumite subiecte devin marginale", a punctat ministrul de resort.
Ministrul a arătat totodată că numeroase companii vor face pasul spre economia digitală, dar că și statul trebuie să evolueze în aceeași direcție.
"Și statul are un rol. Piața nu poate să se miște în ritmul și viteza pe care tehnologia digitală le oferă dacă statul nu face și el schimbarea. Statul trebuie să se oprească din a mai fi cea mai slabă verigă din sistem, partea care aduce cele mai multe întârzieri în activitatea economică", a apreciat ministrul, precizând că va exista o concentrare din acest punct de vedere asupra administrației publice.
”Noi, ca guvern de stânga, privim din perspectiva cetățeanului. Dacă în sectorul privat, lucrurile sunt pe un făgaș, trebuie să ne concentrăm mai ales pe cetățeni și pe administrația publică”, a declarat ministrul.
Întrebat din sală de unde își asigură ministerul know-how-ul, ministrul a avut un răspuns tranșant: "Nu cred că ducem lipsă de know-how, cred că ducem lipsă de asumare. Oamenilor le este foarte frică să acționeze - și mă refer în principal la funcționarii publici, dar și la demnitari. Puneți-vă în locul meu, să conduci un minister cu foarte multe probleme, multe proiecte problematice venite din trecut și să vrei și să ai curajul în continuare să faci, banii să nu fi fost cheltuiți degeaba".