VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro:  S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor
scris 31 mai 2022

Ultimele date pe Europa arată o deterioare a încrederii investitorilor în ceea ce privește piața imobiliară, remarcă Bogdan Maioreanu, Market Analyst al platformei de tranzacții online eToro. În SUA deja au apărut primele probleme, vânzările de locuințe înregistrând scăderi semnificative. 

„Încă suntem în zona de încredere, dar foarte aproape de zona de scădere a încrederii. S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail, asta pentru că toate știrile din zona de consum de retail au venit pozitive”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Maioreanu.

Potrivit unei analize realizată de acesta pentru eToro, piețele imobiliare încep să resimtă măsurile antiinflaționiste, aflate sub presiunea efectelor conflictului din Ucraina și a îngrijorărilor legate de inflație și o posibilă recesiune. 

Urmărește-ne și pe Google News

În timp ce prețurile materialelor de construcții cresc, dezvoltatorii observă, de asemenea, o schimbare în ceea ce privește cheltuielile de consum, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut ale cumpărătorilor, ceea ce ar putea afecta apetitul acestora pentru investiții. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Și, de obicei, piața imobiliară din SUA acționează ca un semnal, evoluția pieței americane ajungând mai devreme sau mai târziu și în Europa.

„Ultimele date din Statele Unite arată o scădere semnificativă a vânzărilor de locuințe existente până la nivelul din iunie 2020 - trei luni consecutive de scădere. Vânzările au scăzut cu 2,4% față de luna precedentă și cu 5,9% față de anul precedent. 

Asociația Națională a Agenților Imobiliari din Statele Unite (NAR) consideră că această scădere este rezultatul prețurilor ridicate ale locuințelor combinate cu creșterea ratelor creditelor ipotecare. Aceștia estimează că un declin în sectorul imobiliar este iminent și că piața va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie, după creșterea din ultimii doi ani”, se arată în analiza eToro.

Bogdan Maioreanu a mai spus, la PROFIT NEWS TV, că „piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor”. 

Vânzările de case existente au scăzut cu 16%, în timp ce vânzările de case noi s-au diminuat cu 17% la lună la lună. 

„Sunt cele mai mari scăderi din 2013 și până acum. Noi la eToro avem un indice al sărăciei legat de case, care se calculează adunând creșterile de preț la rata dobânzii. În momentul acesta creșterile de preț sunt foarte mari, de aproape 20% de la an la an, iar rata dobânzii este undeva la 5,1%. Este cea mai mare valoare a acestui indice din ultimii 40 de ani. Asta vedem și prin faptul că, în acest moment, există discuții mari în SUA legate de cum poți să-ți permiți o casă”, mai spune acesta. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

El adaugă că, în acest moment, pe piața din SUA numărul de case disponibile la vânzare este foarte mic, acoperă undeva la două luni de vânzare. 

„Și din această cauză a existat o perioadă în care se cumpăra cam orice. Acum toate lucrurile acestea au decelerat semnificativ”, precizează acesta

În analiza eToro, Maioreanu explică că piața imobiliară din SUA a avut o problemă cu stocul de case nevândute, care era foarte mic, dar această situație se redresează. 

Stocul de case nevândute se situează la 2,2 luni în condițiile actuale de vânzare, în creștere de la 1,9 luni în martie, dar în scădere de la 2,3 luni în aprilie 2021.

„Este o piață neobișnuită în care vânzările sunt în scădere, dar casele listate încă se vând rapid, unii cumpărători optând pentru ipoteci fixe pe 5 ani pentru a se proteja de creșterile de dobândă, în timp ce 26% din toate tranzacțiile din aprilie au fost făcute în numerar. O altă tendință care favorizează vânzările rapide este concurența pe care o fac investitorii instituționali persoanelor fizice. În ultima vreme, investitorii instituționali reprezintă între 28% din cumpărători în Texas, 19% în Georgia și 16% în Utah, Missouri, Carolina de Nord, Ohio și Florida”, se mai arată în analiză.

Accor și-a planificat să recruteze peste 600 de persoane în Romania, pentru deschiderea și operarea a circa 10 noi hoteluri CITEȘTE ȘI Accor și-a planificat să recruteze peste 600 de persoane în Romania, pentru deschiderea și operarea a circa 10 noi hoteluri

În România, continuă Maioreanu, în luna aprilie au fost mai puține autorizații de construcție cu 9,9% față de martie, și cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut 2021. În schimb, volumul lucrărilor din domeniul  construcțiilor a crescut de la an la an cu 21% pentru clădirile rezidențiale și cu 16% pentru clădirile nerezidențiale - inclusiv clădirile de birouri și comerciale. 

Doar 25% dintre investitorii români favorizează investițiile imobiliare, mai puțin decât investițiile în acțiuni și cripto, conform sondajului eToro Retail Investor Beat. Întrebați cum văd piața imobiliară locală în acest an, 39% o văd cu performanțe mai slabe, 28% cu performanțe mai bune și 31% o văd neschimbată. 

Piața imobiliară europeană este în continuare prognozată să crească în acest an. Un studiu realizat de BNP Paribas și citat de eToro vede anul 2022 ca fiind ultimul an cu randamente de două cifre pe piața imobiliară, inclusiv în sectorul imobiliar comercial și rezidențial. Cu toate acestea, datele recente ale Eurostat arată că pe piața imobiliară se întrevăd probleme la orizont. 

Lidl a sărit de 3 miliarde de euro cifră de afaceri și rămâne lider de piață CITEȘTE ȘI Lidl a sărit de 3 miliarde de euro cifră de afaceri și rămâne lider de piață

Comparând trimestrul al patrulea din 2021 cu 2010, prețurile locuințelor au crescut față de chirii în 19 state membre ale UE. Prețurile locuințelor au crescut în 24 de state membre ale UE și au scăzut în trei. Față de 2010, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Estonia 156%, Ungaria 128% și Luxemburg 128%. 

Scăderi au fost înregistrate în Grecia -23%, Italia -19% și Cipru -9%. În România prețurile locuințelor au crescut cu 15% față de 2010, în timp ce chiriile au crescut cu 22%. România este una dintre cele 8 țări din UE în care chiriile cresc mai mult decât prețurile locuințelor. 

Campioana este Estonia, unde din 2010 chiria a crescut cu 171,39%, în timp ce prețurile locuințelor au crescut cu 156%. Italia este un alt exemplu, unde casele au pierdut 12% din valoare, dar chiriile au crescut cu aproape 7%, toate acestea în condițiile în care salariile au crescut mai puțin decât prețurile imobilelor. 

Bursele în general au înregistrat o revenire, despre care Maioreanu susține că dă speranțe economiei mondiale că va exista în continuare creștere și anul acesta. 

„Piețele așteaptă în acest moment să vadă ce se întâmplă cu inflația, cum vor reacționa băncile centrale la ultimele date legate de inflație. Astăzi a venit de exemplu inflația din zona euro și știrile nu sunt tocmai bune. Avem undeva la 8,1% inflație față de 7,8% cât era estimată inițial. Germania, Franța și Spania au venit și ele cu date de inflație mai mari decât se aștepta. Am văzut o statistică unde așteptările pieței sunt ca anul acesta BCE sa crească dobânzile cu undeva la 1,16%”, mai spune el.

DECIZIE Salariile bugetarilor, majorate de la 1 iulie cu un sfert din nivelul prevăzut de lege. Salariile din Transporturi și Cultură, majorate cu 15% pentru ”complexitatea muncii”. Spor de 50% pentru unii bugetari CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariile bugetarilor, majorate de la 1 iulie cu un sfert din nivelul prevăzut de lege. Salariile din Transporturi și Cultură, majorate cu 15% pentru ”complexitatea muncii”. Spor de 50% pentru unii bugetari

De altfel, după șapte săptămâni de scăderi pe bursă analistul eToro afirmă că era normal ca, în condițiile unor știri ceva mai bune decât se aștepta piața, bursele să-și revină. Însă, cât vor continua aceste creșteri este greu de estimat. 

„În acest moment mie îmi este neclar dacă ce vedem este doar o mișcare în sus impulsionată de niște știri mai bune decât se aștepta piața sau este o mișcare care va continua. Cert este că bursele se uită în continuare la datele economice și vedem niște lucruri care vin din zona de economie care au bucurat investitorii. Și anume, încă există un consum puternic. 

Aceste date legate de consum puternic au venit și din SUA, și din Europa, și asta în general arată că încă există un pic de optimism în zona de retail. Și evident de aici creșterea volumelor de business”, precizează Bogdan Maioreanu. 

Advertisement

viewscnt
Afla mai multe despre
etoro
bogdan maioreanu
piața imobiliară sua
vânzări locuințe
autorizații construcție