Cum le povestim copiilor despre bani, într-un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania

Cum le povestim copiilor despre bani, într-un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania
scris 28 aug 2024

Cât de mult și de la ce vârste pot înțelege copiii conceptul de bani? Cum îi putem face să economisească? Dar să reziste tentațiilor de consum excesiv? Ce exemple date de părinți sunt necesare pentru a transmite eficient o lecție despre valoarea banilor, dar și despre faptul că aceștia nu sunt, în sine, cel mai valoros lucru în viață? Invitații celui de-al cincilea episod al Show-ului „De Toți Banii”, lansat de Banca Transilvania în cadrul inițiativei sale de educație financiară, își povestesc experiențele și lecțiile învățate în educarea financiară a propriilor copii.

Programul FIT – „Finanțe pe Înțelesul Tuturor” a fost lansat de BT într-un context în care numeroase studii arată România situată pe ultimul loc din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de alfabetizarea financiară, ceea ce duce la un comportament financiar dificil la nivel colectiv.

Inițiativa încearcă să explice termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor. Pentru a face cât mai accesibile noțiunile financiare, emisiunea ,,De toți banii” aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje din mediul online.

Urmărește-ne și pe Google News

„Ce îi învățăm pe cei mici despre bani” este tema centrală aleasă pentru un nou episod din cele 10 care aduc în prim plan subiecte din zona finantelor, după ce primul episod s-a concentrat pe economisire, cel de-al doilea pe credite, al treilea pe siguranța în mediul online, iar al patrulea pe experiențele antreprenoriale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vladimir Drăghia, creator de conținut, Adela Popescu, actriță și creator de conținut, și Alessandra Stoicescu, jurnalist, au toți copii mici, cu care au început să discute foarte devreme despre bani.

Vladimir Drăghia a abordat deja subiectul cu fiica sa, Zora, care are acum 6 ani, explicându-i ce sunt banii, cum au apărut și de ce avem nevoie de ei.

Actrița Adela Popescu a început și ea să vorbească despre bani cu Alexandru, fiul cel mare, însă a observat că dacă atinge doar zona de teorie, copilul nu pare însă să înțeleagă prea multe: ”Mi se pare că vorbesc efectiv în gol. Discuțiile despre bani cred că merg aproape exclusiv pe exemplele pe care copiii le văd în familie. Dacă în familie sunt persoane chibzuite, copiii vor înțelege că asta trebuie să fie relația cu banii. Dacă părinții sunt generoși, și copiii învață să fie generoși”.

Pentru jurnalista Alessandra Stoicescu, o întâlnire cu banii a fiicei sale a avut loc într-un mall: „s-a îndrăgostit acolo de niște figurine dintr-un magazin, cărora le spunea diamante. Nu erau diamante, dar erau destul de scumpe. Și tot arăta peste tot că vrea și aia, și cealaltă, și o rățușcă, și o lebădă... I-am spus că acestea nu se vând, ci se comandă. Acum putem face doar comandă pentru Crăciun. Vânzătoarea m-a susținut, i-a spus că trebuie să aleagă o singură jucărie și să o noteze. I-am spus și eu că nu putem lua decât una, pentru că nu avem bani pentru toate, pentru altele trebuie să mai muncim. Am introdus informația cu munca”.

Cum înțeleg copiii ce sunt de fapt banii

Înțelegerea corectă a conceptului de bani nu este întotdeauna simplă pentru cei mici. Vladimir Drăghia a simțit nevoia să-i explice copilului cum au apărut aceștia. I-a povestit de vremurile în care se făcea doar troc și cum apoi lumea nu a mai putut să funcționeze doar făcând schimb de bunuri, pe cuvânt. I-a spus că acum, dacă ai bani, îi poți folosi pentru a cumpăra alte lucruri, dar pentru a avea bani trebuie să știi să faci ceva. „Scopul meu în creșterea ta este să te ajut să găsești, să afli ce îți place să faci, astfel încât să ai o viață fericită dacă faci bani lucrând ceva cu plăcere”, i-a spus celei mici.

Adela Popescu își amintește că, în copilăria sa, familia trăia cu împrumuturi la CAR, știe că pot veni perioade dificile financiar, însă nu a rămas cu o obsesie a banilor din această cauză: ”Pot trăi uitând că am împrumutat cuiva bani”. Pentru copii, crede că funcționează mai puțin explicarea teoretică a conceptelor, decât experiența personală sau învățarea prin joc ori în relațiile de schimb cu colegii și prietenii.

Alessandra Stoicescu i-a povestit fiicei că sunt copii care nu au jucării, pentru că pentru cei mici jucăriile sunt mai importante și ușor de înțeles decât banii. A invitat-o să aleagă cu mâna ei câteva pe care să le dăruiască, punându-le deoparte constant. Înțelege astfel și că e important să nu ne batem joc de lucruri, să nu le aruncăm doar pentru că nu le folosim. ”Înțelege treptat și valoarea banilor, pentru că află că mama merge la muncă și nu stă permanent cu ea pentru că este nevoie de bani ca să ai mâncare, jucării, vacanțe”, spune Alessandra.

Lecții despre consum și economisire

Vladimir Drăghia este preocupat de a transmite educația cea mai potrivită în privința consumului: ”Ducem și cu noi, adulții, o luptă în societatea de consum, în care e greu să nu-ți cumperi lucruri. Copiii înțeleg și mai greu, e complicat să le explici pe limba lor că nu trebuie să cumpărăm orice ne dorim, dar trebuie să o faci”.

Ca să înțeleagă nevoia de economisire, unui copil ar trebui să-i explici la ce ar fi buni acei bani, spune Alessandra Stoicescu. Și-a sfătuit fiica să muncească, să vândă limonadă, spre exemplu, și să strângă bani pentru ceva ce își dorește.

Adela Popescu și Vladimir Drăghia ”predau” lecția economisirii făcând copilul să se gândească la un lucru pe care și-l dorește și spunându-i că-l poate avea prin eforturi proprii, dacă economisește.

Toți au copii prea mici pentru a fi informați exact despre cât câștigă părinții, valoarea unor sume de bani rămâne încă ceva abstract, în lipsa unei experiențe care să coreleze o valoare în bani cu suficiente bunuri sau servicii de pe piață.

A avea bani nu este un dat, iar copiii trebuie să înțeleagă asta. Preocuparea de a-i obține, însă, nu trebuie să devină, însă mai importantă decât alte lucruri, cred invitații emisiunii „De Toți Banii”.

CONCLUZII DE TOȚI BANII

! Discuția despre bani începe de la responsabilitate

! Copiii învață valorile care nu sunt doar predate de familie, ci pe care le văd asumate de părinți și de cei din jur

! Discuția despre bani continuă cu întrebările copiilor, clasicul „de ce?”, la care răspunsurile trebuie să fie pe înțelesul celor mici

! Cei mici pot fi învățați valoarea banilor cu exemple concrete

! O provocare în societatea actuală, pentru copii, dar nu numai, este temperarea tentațiilor de consum excesiv

Al cincilea episod al Show-ului „De Toți Banii”, în care aflăm ce îi învățăm pe cei mici despre bani, poate fi urmărit integral aici:

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
de toți banii