Cum renunțăm la cărbune fără să punem în pericol securitatea aprovizionării cu energie? Suntem pregătiți pentru gazele din Marea Neagră? Cum asigurăm o tranziție justă din punct de vedere social către o energie cu emisii reduse de carbon și ce bani avem la dispoziție pentru asta? La toate aceste întrebări se va răspunde la Maratonul Energiei, care va fi organizat de PROFIT NEWS TV pe 18 mai.
Profit News îi aduce laolaltă, în dezbaterea-maraton dedicată energiei, pe cei mai importanți jucători din sectorul românesc de profil, alături de lideri ai instituțiilor-cheie pentru domeniu și analiști specializați.
Context
România a trecut cu bine, din punct de vedere energetic, peste sezonul de iarnă 2022-2023. Prețurile la energie electrică și gaze naturale pe piețe angro s-au temperat semnificativ, comparativ cu anul trecut, iar deocamdată nu se întrevăd probleme de securitatea a aprovizionării în viitorul previzibil.
Pe de altă parte, există în continuare incertitudini și preocupări majore pe fondul continuării pe termen nedefinit a războiului din Ucraina, al înăspririi condițiilor de finanțare, ca urmare a politicilor anti-inflaționiste, și al concurenței acerbe pe resurse.
Astfel, în România și în întreaga Europă, există o preocupare intensă atât pentru asigurarea siguranței în alimentare pentru iarna viitoare, cât și pentru accelerarea și consolidarea programului investițional de decarbonare a sectorului energetic, cu triplă miză pe termen mediu și lung: geopolitică (încetarea dependenței de resurse energetice aflate sub controlul regimurilor autoritare), climatică și de dezvoltare.
Teme de discuție
• Situația și perspectivele finanțării plafonării prețurilor la energie și gaze pentru consumatorii finali;
• Supraimpozitare vs. dezvoltare: bani la buget sau bani de investiții?
• Fotografia de moment și tendințele previzibile ale principalelor programe de investiții din domeniul energetic, PNRR și Fondul de Modernizare;
• Cum facem să accelerăm implementarea proiectelor de parcuri eoliene și fotovoltaice noi?
• Cum renunțăm la cărbune fără să punem în pericol securitatea aprovizionării cu energie?
• Diversificarea surselor de import de gaze naturale;
• Suntem pregătiți pentru gazele din Marea Neagră?
• Investițiile în centrale noi pe gaz și nucleare, vitale pentru echilibrul sistemului energetic național;
• Cum asigurăm o tranziție justă din punct de vedere social către o energie cu emisii reduse de carbon și ce bani avem la dispoziție pentru asta?