Mii de muncitori din industria auto protestează din nou la Bruxelles. Manifestanții au blocat străzile din apropierea Parlamentului European, într-o demonstrație de solidaritate față de angajații unei fabrici de mașini Audi care se confruntă cu o posibilă închidere, transmite Bloomberg.
Peste cinci mii de protestatari din toată Belgia, dar și din Republica Cehă, s-au adunat într-o stație de tren din Bruxelles înainte de a mărșălui spre Parlament, ținând în mâini pancarte în sprijinul Audi și cerând încetarea importului de produse industriale chinezești pe piața europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au blocat străzile din jurul Parlamentului European, aruncând petarde.
Sindicatele au declanșat o grevă națională, împiedicând transportul public, în timp ce poliția stătea pregătită cu tunurile cu apă, conform agora.
Potrivit sursei citate, aproximativ 90% din cei trei mii de muncitori ai fabricii Audi din Bruxelles riscă să-și piardă locurile de muncă în anul următor. Manifestanții și-au exprimat frustrarea că nici Guvernul Belgian, nici Parlamentul Uniunii Europene nu au reușit până acum să evite criza industrială de pe continent.
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife pentru vehiculele electrice produse în China, după ce o anchetă a concluzionat că acestea beneficiază în mod nedrept de subvenții de stat și că producătorii auto chinezi inundă Europa cu producție în exces.
Repornirea uzinei Audi din Bruxelles a eșuat, deși managementul a făcut eforturi de dialog cu angajații, fiind schimbat inclusiv directorul. Tensiunile au ajuns la un nivel fără precedent, fiind incendiate anvelope în fața uzinei, a fost relatat săptămâna trecută.
Patru anvelope de mașină așezate pentru a simula sigla Audi au fost incendiate de angajații uzinei de automobile din Bruxelles, aflați în plin protest. Uzina a fost în pauza de vară, obișnuită, însă la întoarcerea din vacanță angajații au refuzat să revină la muncă. Totul a pornit de la anunțul făcut de Audi, privind posibila închidere a uzinei, pe fondul scăderii vânzărilor de mașini electrice. Compania germană, parte a grupului VW, a susținut că începe discuțiile cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluții, dar a dorit să reînceapă producția de mașini Q8 e-tron, pentru moment, pentru a onora comenzile existente.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Austriecii de la PORR au adus o macara șenilată grea pentru viaductele autostrăzii Sibiu-Pitești. Avansează și în tunelurile "Daniela, Alina, Carmen"După câteva zile de controverse și refuzul angajaților de a reporni activitatea, Audi a decis să schimbe directorul fabricii, pentru a reduce tensiunile existente.
Volker Germann, directorul uzinei Audi din Bruxelles, a fost înlocuit cu Thomas Bogus, cel care a coordonat în ultima perioadă ca project manager toate unitățile de producție pentru mașini electrice din Europa și China. „În calitate de director de fabrică, va conduce cu atenție uzina de la Bruxelles în această perioadă dificilă”, a transmis Audi, în speranța unei calmări a situației.
Nici asta nu i-a mulțumit însă pe angajați, astfel că fabrica a fost închisă complet și nimeni nu mai poate intra în uzină.
CITEȘTE ȘI Mașina națională a românilor, Dacia Logan, se pregătește de un sfârșit glorios. „Se lucrează la noua generație Sandero, pentru Logan nu s-a luat o decizie”Momentele tensionate au inclus și furtul a circa 200 de chei ale mașinilor produse și aflate în curtea fabricii, mașini e-tron gata de livrare, pe care personalul le-a folosit drept obiect de negociere, după cum scrie presa locală.
Fabrica Audi din Belgia a fost prima care a produs automobile electrice, pentru marca premium germană, modelul e-tron, devenit ulterior Q8 e-tron, fiind simbolul tranziției la propulsia electrică, pentru Audi. Deși este unul performant, plin de tehnologie, vânzările lui Q8 e-tron s-au redus de la un an la altul, iar acum volumele nu mai justifică menținerea fabricii în activitate. Anul acesta, în primele șapte luni, s-au vândut circa 12.000 de automobile Q8 e-tron și Q8 e-tron Sportback, cu circa 4.000 mai puține decât în urmă cu un an.