Startup-ul german Vay a devenit prima companie care a lansat un vehicul fără șofer pe un drum public din Europa, o etapă importantă care, potrivit companiei, deschide calea pentru implementarea unui serviciu de mobilitate controlat de la distanță în câteva luni.
Vay propune "teledriving", sau condusul de la distanță, ca un pas intermediar către autonomia completă a mașinilor pe drumurile publice, scrie Bloomberg.
Clientul comandă un vehicul electric prin intermediul aplicației companiei și așteaptă livrarea mașinii de către un “teleșofer”, care controlează vehiculul de la distanță. La sosirea mașinii, clientul conduce singur până la destinația dorită, după care teleșoferul preia din nou controlul asupra vehiculului și îl livrează următorului client.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit companiei, serviciul elimină căutarea unui loc de parcare, care necesită mult timp. În ceea ce privește costurile, serviciul Vay este menit să aibă un preț similar cu cel al ofertelor de carsharing și să reprezinte o alternativă convenabilă pe termen lung la deținerea unei mașini personale.
Vay a anunțat că a început să facă teledrive pe rute predefinite în Hamburg, după ce a obținut aprobările relevante de la autoritățile locale. Compania a testat tehnologia de conducere de la distanță de peste trei ani, pe automobile Kia electrice modificate, însă până acum i s-a cerut să aibă șoferi prezenți în interiorul mașinilor, pentru a putea prelua controlul în caz de nevoie.
Startup-ul german, fondat de Thomas van der Ohe, Fabrizio Scelsi și Bogdan Djukic, a strâns aproximativ 100 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la fostul director financiar al Google, Patrick Pichette, Kinnevik și de la firma de venture capital Atomico.