Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii din România, cu active de 22 de miliarde de dolari, încercând să obțină una dintre cele mai mari listări ale unei companii europene de energie regenerabilă.
Compania observă un interes inițial puternic din partea fondurilor de pensii locale pentru IPO, planificat pentru luna viitoare și din care poate aduna aproximativ 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) sau chiar mai mult, conform Bloomberg.
Compania se gândește să ofere un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărătorii.
CITEȘTE ȘI Starea bună a culturilor de grâu din Europa ține în frâu costurile cu alimenteleReprezentanții Hidroelectrica și cei ai Fondului Proprietatea au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Bursei de Valori București a refuzat de asemenea să comenteze.
Vânzarea de acțiuni ar putea atrage o cerere de cel puțin 1 miliard de euro din partea investitorilor autohtoni în pensii.
Companiile au strâns aproximativ 1,2 miliarde de dolari prin IPO la bursele din Europa de Est în acest an. Este cu aproximativ 85% mai mult decât în perioada similară din 2022, an în care piețele din regiune au fost influențate de războiul din Ucraina și de consecințele sale economice.
La finele anului trecut,, Adunarea generală extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea, care deține 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a hotărât ca vânzarea deținerii FP la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei exclusiv la Bursa de Valori București (BVB).
Astfel, AGA a aprobat ″vânzarea acțiunilor deținute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA („Hidroelectrica”), reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acțiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acțiuni la tranzacționare („Listarea”) doar la Bursa de Valori București″, precum și că ″Sumele de bani rezultate în urma vânzării parțiale sau integrale a pachetului de acțiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acționarilor Societății sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate″.
CITEȘTE ȘI Investitorii spanioli iau în calcul dezvoltarea unor terenuri de golf în apropierea BucureștiuluiHotărârea a fost luată la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, care deține 5,78% din acțiunile Fondului Proprietatea.
Conducerea FP propusese ca Hidroelectrica să fie listată și la BVB, și pe o bursă străină, neexcluzând nici scenariul vânzării directe a deținerii la producătorul hidro, însă propunerea sa a fost respinsă de acționari. În ultimele luni, Fondul a pledat în numeroase rânduri cauza listării duale a Hidroelectrica, sperând să convingă autoritățile să accepte această variantă.
CITEȘTE ȘI Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski summitului G20Potrivit celor mai recente date oficiale, investitorii instituționali români dețin ca acționari peste 40% din drepturile de vot la Fondul Proprietatea, iar acționarii persoane fizice române – aproape 23%.
Cel mai mare acționar individual este fondul de pensii administrat privat (pilonul II) al NN (fostul ING), cu 10,89% din capitalul Fondului Proprietatea.