Taxa “echitabilă” pe profiturile în exces anunțată de Ungaria alarmează investitorii. Bursa de la Budapesta, cel mai mare declin din ultimele 3 luni

Taxa “echitabilă” pe profiturile în exces anunțată de Ungaria alarmează investitorii. Bursa de la Budapesta, cel mai mare declin din ultimele 3 luni
scris 26 mai 2022

Ungaria a anunțat noi taxe de amploare menite să susțină bugetul, decizie care a precipitat cea mai mare scădere pe piața de capital din ultimele aproape trei luni.

Indicele bursier BUX de la Budapesta a avut, joi, cea mai slabă evoluție la nivel global. Referința maghiară s-a prăbușit cu până la 9,8%, înainte să își revină parțial, consemnând un recul de “doar” 5,5% la închiderea tranzacțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile au recuperat teren după ce guvernul a detaliat noile taxe anunțate miercuri seara, scrie Bloomberg.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție pregătită: Faurecia analizează vânzarea mai multor active, inclusiv din România CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Faurecia analizează vânzarea mai multor active, inclusiv din România

Randamentele obligațiunilor au crescut, în timp ce forintul a avansat ușor, inversând un declin de până la 1% înregistrat în prima parte a zilei.

Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicații, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei și marile lanțuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ''în exces'', a anunțat premierul Viktor Orban miercuri.

Noua taxă ar urma să aducă până la 2,5 miliarde de dolari la buget și reprezintă 40% din consolidarea fiscală planificată de guvern, în timp ce restul de 60% ar urma să provină din economii și tăieri de cheltuieli, a declarat, astăzi, ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, citat de Bloomberg.

Taxa va afecta în principal băncile și companiile din industria energiei, care ar urma să plătească în plus peste 820 de milioane de dolari (300 miliarde forinți) fiecare la bugetul Ungariei. Printre alte industrii vizate se numără asigurările, telecomunicațiile, companiile aeriene, comerțul cu amănuntul, publicitatea și produsele farmaceutice.

Acțiunile Mol, cea mai mare companie energetică din Ungaria, au coborât cu 9,1%, cel mai mare declin la nivelul indicelui BUX. Titlurile OTP Bank s-au depreciat cu 8,2%, iar acțiunile Magyar Telekom, parte a Deutsche Telekom, cu 4,4%.

"Taxa pe profiturile excedentare este echitabilă, deoarece nu luăm tot profitul de la nimeni, ci doar o parte semnificativă, pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar.

Și Marea Britanie a anunțat, joi, o taxă specială pe profit pentru companiile de petrol și gaze.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa budapesta
actiuni
taxa ungaria
profituri companii
viktor orban