Rusia vrea un preț al gazelor mai mic pentru a-și putea păstra controlul asupra Europei

Rusia vrea un preț al gazelor mai mic pentru a-și putea păstra controlul asupra Europei
scris 27 oct 2021

Rusia vrea ca prețul gazelor pe piața din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% față de nivelul actual, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom, au declarat pentru Bloomberg doi oficiali ruși implicați în politica energetică a țării.

Marți, la hub-ul din Olanda, prețurile de referință la gaze naturale au ajuns la 88 de euro pentru un Megawatt oră, adică aproximativ 1.150 de dolari pentru o mie de meri cubi. La începutul acestei luni, cotațiile au ajuns la nivelul record de 162 euro pentru Megawatt oră, adică aproximativ 2.000 de dolari pentru o mie de meri cubi, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Potrivit unuia dintre oficialii citați de Bloomberg, Rusia vrea ca prețurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 și 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un nivel care ar permite grupului Gazprom să își mențină poziția dominantă pe piața continentului, chiar dacă state precum Marea Britanie și Polonia ar face trecerea la surse de energie mai curate. Un al doilea oficial a menționat la rândul său un interval de preț cuprins între 200 și 400 de dolari pentru mia de metri cubi, adăugând că prețurile care s-ar apropia de zona inferioară a intervalului ar fi un scenariu mai puțin acceptabil.

Kremlinul s-a declarat în mod public îngrijorat de efectele negative ale creșterii explozive a prețurilor la gaze asupra grupului rus Gazprom, care anul trecut a furnizat aproape o treime din cantitatea totală de gaze consumată în Europa.

"În cele din urmă, o astfel de situație va conduce la un consum mai mic și asta îi va afecta pe producătorii noștri, inclusiv Gazprom PJSC", a spus săptămâna trecută președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune a Guvernului de la Moscova. "De aceea nu suntem interesați de o creștere fără sfârșit a prețurilor la energie, inclusiv la gaze naturale", a adăugat Putin.

Chiar dacă Putin și alți oficiali de rang înalt de la Mosocova au declarat că doresc prețuri mai mici la gaze în Europa, Rusia nu a livrat cantități suplimentare de gaze naturale pe piața spot din Europa pentru a calma tensiunile, citând nevoia de a da prioritate umplerii depozitelor interne înaintea iernii.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Începând de la finele lunii august, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu situația din aceeași perioadă a anului trecut, unii oficiali de pe continent dând vina pe grupul rus pentru că a agravat criza deoarece a refuzat în mod intenționat să livreze cantități suplimentare. În replică, compania rusească susține că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienții săi tradiționali și de la unele mari companii europene de utilități, care nu au cerut mai multe gaze din cauza prețurilor ridicate înregistrate în prezent.

Ultima dată când Gazprom a vândut gaze Europei și Turciei la un preț mai mare de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi a fost în 2018, când prețurile din contracte erau în mare parte legate de prețurile la un coș de produse petroliere. Anul trecut însă, după ce cererea de gaze în Europa a fost afectată de o iarnă blândă și de pandemie, prețul perceput de Gazprom pentru exporturile de gaze spre țările din afara fostei URSS a atins o medie de 143 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze naturale