Recoltele slabe alte fermierilor elvețieni înseamnă tomate mai ieftine

Recoltele slabe alte fermierilor elvețieni înseamnă tomate mai ieftine
scris 19 aug 2024

Veștile proaste care vin de la fermierii elvețieni sunt binevenite pentru consumatorii din țara cantoanelor, care plătesc cele mai mari prețuri la alimente din Europa, transmite Bloomberg.

Un sistem de tarife, special concepute pentru a proteja sectorul agricol din Elveția, exclude practic importurile dacă un produs poate fi obținut de pe piața locală. În sens invers însă, în situația unor recolte proaste sau dacă există o explozie a cererii și nu există suficiente cantități de carne, fructe și legume locale, tarifele pot fi reduse pentru produsele mai ieftine de peste hotare, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare CITEȘTE ȘI Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare

„În timpul verii, când produsele locale ajung pe piață, prețurile cresc. Este exact opus cu ceea ce se întâmplă în zona euro din jur, când prețurile scad pe măsură ce oferta internă crește”, spune Maxime Botteron, economist la banca UBS.

Rezultatul este că produse precum roșiile cherry sunt, de obicei, mai ieftine în afara sezonului, în Elveția.

Ceea ce pare a fi un paradox este ținut în viață de guvernul elvețian, ca urmare a presiunilor organizațiilor reprezentative ale fermierilor, pentru a-i proteja pe fermierii locali și a asigura independența alimentată. Consumatorii elvețieni au acceptat această situație, în special în condițiile în care inflația este cu mult sub nivelul din zona euro.

eMAG anunță - Ne poți plăti produsul și în 3 ani CITEȘTE ȘI eMAG anunță - Ne poți plăti produsul și în 3 ani

„Produsele elvețiene sunt asociate cu o calitate ridicată și standarde de mediu și sociale ridicate. O parte mare a populației Elveției este dispusă să plătească prețuri mari pentru aceste lucruri”, spune Stefan Legge, de la Universitatea St. Gallen.

Guvernul federal reduce în mod frecvent tarifele, însă numai în anumite situații. Ultima dată a fost săptămâna trecută, la ouă, în condițiile în care găinile din Elveția nu pot să fac față cererii în pofida unei creșteri de 35% a producției interne în ultimul deceniu. Autoritățile au optat pentru majorarea, cu 43%, a cotei de importuri cu tarife reduse, până la 25.000 de tone, pentru a asigura aprovizionarea cu ouă până la Crăciun.

FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda continuă extinderea în România

În pofida protecției oferite de acest sistem de tarife, fermierii elvețieni susțin că muncesc din greu pentru a-și asigura traiul. În aceste condiții, guvernul federal a plătit anul trecut subvenții directe în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de franci (3,1 miliarde dolari) către sectorul agricol.

Dorința de a fi independentă este una înrădăcinată în țara alpină, care a rămas neutră în cele două războaie mondiale și este singura țară din centrul Europei care nu a aderat la Uniunea Europeană.

Salariile mari plătite la nivel local îi face pe mulți consumatori elvețieni să nu conștientizeze faptul că plătesc cu 50% mai mult pentru mâncare comparativ cu vecinii lor, spune Stefan Legge.

Inflația din SUA a scăzut sub 3%. Vestea vine ca o mănușă pentru democrați, care fuseseră atacați în campania electorală pe tema prețurilor CITEȘTE ȘI Inflația din SUA a scăzut sub 3%. Vestea vine ca o mănușă pentru democrați, care fuseseră atacați în campania electorală pe tema prețurilor

Iar pentru cei care vor să plătească mai puțin, pot oricând să treacă granița pentru a-și face cumpărăturile în Franța, Germania, Italia sau Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosii
elvetia
fermieri