Acțiunile AbbVie au înregistrat cel mai mare declin bursier zilnic din istoria companiei, după ce producătorul american din industria farmaceutică a anunțat că intenționează să cumpere Allergan, producătorul Botox, cu 63 de miliarde de dolari.
Prețul este unul ridicat, reprezentând o primă de 45% față de prețul acțiunilor Allergan dinaintea anunțării tranzacției, ceea ce a îngrijorat investitorii. Prețul a fost agreat în contextul în companiile farmaceutice s-au arătat în ultimul timp dornice să plătească prime consistente la achiziții, pentru a îndepărta semnele de întrebare legate de perspectivele de creștere, notează Bloomberg.
Acțiunile AbbVie au închis în scădere cu 16%, cel mai abrupt declin de la desprinderea companiei de Abbott Laboratories în 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși nu vine nu vine cu o "conductă" de tratamente cu potențial ieșit din comun, tranzacția oferă AbbVie timp de dezvoltare. Produsele Allergan sunt suficient de importante pentru a ajuta AbbVie să își diversifice veniturile, dependente de Humira, un tratament pentru artrita reumatoidă, lider pe piața farmaceutică globală, cu vânzări de 10 de miliarde de dolari anul trecut.
Acțiunile au fost trase în jos și de temerile legate de o eventuală opoziție a investitorilor activiști, dar și de investigațiile autorităților, tranzacția fiind a doua mare fuziune de pe piața farmaceutică în acest an. Tot anul acesta, tranzacția de 74 de miliarde de dolari dintre Bristol-Myers și Celegen s-a lovit de opoziția investitorilor majori, dar a reușit până la urmă să depășească acest obstacol. Bristol-Myers s-a angajat luni să renunțe la un medicament important al Celegen pentru a câștiga sprijinul autorităților americane din domeniul concurenței.
Potivit datelor Cegedim, AbbVie a fost în perioada martie 2018-aprilie 2019 liderul pieței de medicamente în funcție de valoare vânzărilor, situate la 1.076,1 milioane de lei.
Spre deosebire de AbbVie, Allergan a urcat cu 25% pe bursa în urma anunțării tranzacției agreate cu AbbVie.
Allergan, ale cărei venituri se bazeză puternic pe Botox, va oferi acționarilor un exit profitabil după câțiva ani de declin al acțiunilor.
În 2016, Allergan a renunțat la un plan de fuziune cu compania farmaceutică americană Pfizer.
Fuziunea dintre Pfizer și Allergan era structurată astfel încât Allergan, companie înregistrată în Dublin, Irlanda, ar fi preluat activitățile Pfizer, iar producătorul american și-ar fi mutat sediul în Irlanda pentru a benefica de un regim de taxare mult mai ospitalier decât cel din SUA. Pfizer, care a plătit Allergan un comision de retragere de 150 milioane de dolari, estima că ar fi economisit aproximativ 1 miliard de dolari pe an în urma relocării sediului.