Porsche analizează preluarea unei participații la producătorul de baterii Varta

Porsche analizează preluarea unei participații la producătorul de baterii Varta
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2024

Constructorul german de automobile sport Porsche AG analizează preluarea unei participații la Varta AG, în contextul în care producătorul de baterii cu probleme cântărește diferite opțiuni pentru a-și restructura datoriile, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, care au dorit să își păstreze anonimatul, constructorul auto intenționează să preia nu doar o participație majoritară la divizia de baterii pentru automobile electrice a Varta, dar și o participație minoritară la întregul grup Varta, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate CITEȘTE ȘI Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Porsche a confirmat că este deschis la ideea de a juca un rol în procesul de restructurare a grupului Varta, în ideea de a „păstra în Germania această tehnologie cheie”.

Porsche își urmărește propria sa strategie cu privire la bateriile pentru automobilele electrice, care să completeze planurile grupului mamă Volkswagen AG. Strategia celor de la Porsche include construirea de celule de baterii via societatea mixtă Cellforce, precum și planuri pentru o facilitate de producție cu o valoare de 3,3 miliarde euro, pentru care Porsche caută parteneri financiari și strategici.

PSE se pregătește să acceseze piața de obligațiuni pentru prima dată în istoria sa CITEȘTE ȘI PSE se pregătește să acceseze piața de obligațiuni pentru prima dată în istoria sa

Varta a informat că analizează două propuneri pentru restructurarea sa financiară, împreună cu creditori și potențiali investitori. Printre aceștia se numără Porsche, o companie controlată de antreprenorul austriac și acționarul majoritar Michael Tojner precum și alte părți interesate. Toate opțiunile potențiale de restructurare pentru Varta vizează injectarea de noi fonduri cu o valoare de „ordinul zecilor de milioane de euro”, a subliniat compania. De asemenea, ambele propuneri ar presupune delistarea acțiunilor Varta în timp ce anumiți creditori ar suferi o restructurare „semnificativă” a datoriilor.

Acțiunile Varta au înregistrat o cădere de 80% la deschiderea bursei de la Frankfurt, după care au fost oprite de la tranzacționare. Căderea a șters 350 milioane de euro din valoarea companiei.

Guvernul francez suspendă majorarea tarifelor pentru transportul și distribuția energiei electrice CITEȘTE ȘI Guvernul francez suspendă majorarea tarifelor pentru transportul și distribuția energiei electrice

Producătorul de baterii este în discuții cu creditorii după ce nu a reușit să își revină, așa cum se aștepta, după o restructurare a datoriilor în 2023. Compania a dat vina pe diminuarea cererii pe piețele sale de bază precum și pe impactul unui atac cibernetic din luna februarie.

Sursele citate de Bloomberg susțin că, în conformitate cu un potențial acord pentru stabilizarea Varta, ar urma să fie făcută o nouă investiție de 100 de milioane de euro. Însă participațiile deținute de actualii acționari ai Varta vor fi puternic diluate. De asemenea, băncile ar urma să piardă aproape jumătate din solicitări, peste 485 de milioane de euro, în cadrul operațiunii de salvare, au adăugat sursele.

Elon Musk a donat unui grup care strânge fonduri pentru alegerea lui Donald Trump CITEȘTE ȘI Elon Musk a donat unui grup care strânge fonduri pentru alegerea lui Donald Trump

Anterior a fost anunțat că Porsche și compania specializată în baterii Varta negociază o posibilă preluare a diviziei V4Drive, specializată în producția de „baterii în format mare litiu ion”, potrivit unui anunț ad-hoc al companiei germane de baterii.

Porsche este interesată să preia pachetul majoritar de acțiuni în V4Drive Battery GmbH, fiind demarate negocieri în acest sens între cele două companii, conform unui anunț Varta. Unitatea este descrisă ca producător de „baterii de format mare litiu-ion cu celule rotunde”, adică bateriile destinate propulsiei mașinilor electrificate, o unitate creată în 2021 prin desrpinderea de compania Varta.

VIDEO Un robot umanoid, utilizat la întreținerea căilor ferate în Japonia CITEȘTE ȘI VIDEO Un robot umanoid, utilizat la întreținerea căilor ferate în Japonia

Principalul obiect de activitate în acest timp a fost crearea celulei 21700, rotundă, care a intrat în producție și care a avut ca scop echiparea mașinilor hibride și PHEV, în special, fiind concepută ca un „booster” de energie și pentru stocarea energiei recuperate.

Anunțul vorbește despre un plan concret al investiției pe care Porsche dorește să o facă la V4Drive, însă deocamdată a fost semnat un acord neangajant, care va fi urmat de o posibilă creștere de capital din partea Porsche, după derularea operațiunilor de due dilligence și de obținere a aprobărilor din partea acționarilor Varta AG.

VIDEO&FOTO Grupul austriac PORR a adus peste 500 de muncitori la tunelurile \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Grupul austriac PORR a adus peste 500 de muncitori la tunelurile "Daniela și Alina", pentru muncă nonstop

Varta se află într-o situație delicată, fiind demarat un proces de restructurare și de pregătire de măsuri financiare care au ca scop redresarea activității companiei.

Interesul celor de la Porsche pentru Varta nu este întâmplător, cele două companii având deja demarată o colaborare, pentru utilizarea bateriilor V4Drive pe viitoarele modele hibride ale companiei. Investiția ar putea securiza livrarea de baterii pentru planul de mașini hibride, în timp ce planurile legate de producția de baterii destinate modelelor full electrice va rămâne neschimbat, acesta fiind bazat pe propria unitate de producție de baterii. De asemenea, parteneriatul cu compania PowerCo, deținută de VW Group este una dintre opțiunile constructorului german de automobile sport, pentru viitoarele modele electrice.

Ministrul Transporturilor afirmă că este posibil ca unele tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Pitești să fie date în funcțiune în avans față de termenele contractuale CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor afirmă că este posibil ca unele tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Pitești să fie date în funcțiune în avans față de termenele contractuale

Porsche și-a lansat anul acesta al doilea model cu propulsie electrică, Macan, care îi urmează lui Taycan, însă compania intenționează să introducă motorizări hibride inclusiv pe modelul iconic 911, botezat T-Hybrid, care are un motor pe benzină de 3.6 litri și un motor electric de 11 kW care funcționează atât ca generator, cât și ca sursă de energie suplimentară.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche hibrid
porsche varta
porsche 911 t-hybrid