Guvernul va aștepa încheierea alegerilor prezidențiale și adoptarea de noi măsuri pentru limitarea deficitului bugetar înainte de a ieși din nou să se împrumute de pe piețele externe, a declarat directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu. Toată lumea vorbește despre noile măsuri pentru limitarea deficitului bugetar, iar agențiile de rating le așteaptă, a spus Nanu, într-un interviu pentru Bloomberg.
Statul român are, din cauza derapajelor finanțelor publice în ultimii ani, perspectivă negativă pentru ratingul suveran din partea celor trei mari agenții de evaluare financiară.
Ministerul Finanțelor a acoperit deja 42% din necesarul de împrumut calculat la un deficit de 7% din PIB pentru acest an, a spus Nanu, prezent la Washington, la reuniunea de primăvară a FMI.

Finanțele intenționează, de asemenea, să utilizeze alte metode de atragere de fonduri, cum ar fi plasamentele private și împrumuturile din alte surse decât cele din piață pentru a reduce presiunea pentru emisiuni externe. Guvernul a împrumutat de pe extern circa 8,5 miliarde de euro în acest an.
"Următoarea emisiune de eurobonduri va fi după alegerile prezidențiale și după măsurile așteptate luate de către noul guvern. Toată lumea vorbește despre asta. Agențiile de rating așteaptă asta", a declarat Nanu.
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 4 mai, iar turul al doilea, dacă este necesar, se va desfășura pe 18 mai.

"Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, având în vedere că execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce către un deficit de 7% pentru întreg anul", a afirmat Nanu.
Finanțele beneficiază, însă, de o sursă de finanțare suplimentară, emisiunile de titluri de stat către populație, unde ținta pentru întreg anul ar putea crește la 60 de miliarde lei, de la 45 miliarde lei anterior, având în vedere banii atrași de la populație în primul trimestru.
Profit.ro a anunțat la mijlocul lunii aprilie noua țintă de împrumuturi de la populație.