Cea mai mare bursă din Europa de Est pierde un alt membru, după ce unul dintre cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui a decis să se delisteze de la Bursa de la Varșovia, citând nemulțumiri precum lichiditatea scăzută și acoperirea slabă a analiștilor, transmite Bloomberg.
Namsen Ltd, vehiculul de investiții al omului de afaceri ucrainean Andrii Verevskyi, a lansat zilele trecute o ofertă pentru a prelua restul acțiunilor la Kernel Holding SA, firma pe care a fondat-o și a cărui listare în 2007 a încurajat companiile ucrainene să se listeze la Bursa de la Varșovia, scrie Agerpres.
Plecarea Kernel de la Bursa de la Varșovia are legătură în primul rând cu invadarea Ucrainei de către Rusia, care a devastat operațiunile Kernel și a prăbușit capitalizarea de piață a firmei cu peste 60%. Însă în anunțul oficial sunt menționate și unele dezamăgiri legate de Bursa de la Varșovia, unde acum numărul acțiunilor tranzacționate este la cel mai redus nivel de peste un deceniu.
Numeroasele încercări "de a îmbunătăți vizibilitatea acțiunilor și de extinde baza acționarilor" au eșuat în mare parte, susține compania ucraineană într-un comunicat de presă. Kernel subliniază că suferă de pe urma "lipsei de vizibilitate financiară și a acoperirii slabe a analiștilor".
Până recent, Bursa de Valori de la Varșovia era un magnet pentru companiile interesate să se listeze, atrăgând retailerul britanic Pepco Group în 2021, după ce cu un an mai devreme a demarat cea mai mare ofertă publică inițială din partea platformei de comerț electronic Allegro.eu SA. Debutul Kernel la Bursa de la Varșovia, în anul 2007, și cele trei emisiuni de acțiuni derulate ulterior între 2008 și 2011, au permis firmei să strângă un total de 1,2 miliarde de zloți (270 milioane de dolari).
Însă, între timp, problemele economice și ieșirile masive de pe acțiunile poloneze, după debutul invaziei rusești din Ucraina, și-au făcut simțite efectele asupra Bursei de Valori de la Varșovia. Producătorul de produse chimice Ciech SA, o companie controlată de miliardarul polonez Sebastian Kulczyk, susține că va putea să răspundă mai rapid provocărilor geopolitice și economice după ce va deveni o companie privată.
Potrivit Namsen, ponderea investitorilor polonezi în flotarea liberă este acum de aproximativ 15%, comparativ cu aproximativ 80% după ofertele publice inițiale. Vehiculul de investiții dă vina pe reformarea fondurilor de pensii poloneze pentru această modificare, susținând că reforma a erodat baza naturală de investitori autohtoni pe termen lung a Bursei de la Varșovia.