Spaniolii au plătit luna trecută mai mult ca niciodată pentru paella după ce prețurile la ulei de măsline, orez și legume au crescut vertiginos, conform Bloomberg.
Costul ingredientelor de bază necesare pentru a găti felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut cu 19,1% față de luna februarie a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Spania, arată Agerpres.
Comparativ, indicele general al inflației în Spania a înregistrat o creștere de doar 6%. Însă, în cazul paella, prețurile au fost influențate de faptul că prețul uleiului de măsline a crescut cu 33,5% în ritm anual, în timp ce legumele și legumele s-au scumpit cu 23,6% iar orezul cu 21,2%.
Prețurile produselor alimentare au continuat să crească rapid chiar și după ce Guvernul de la Madrid a redus taxele pentru produsele de bază, la începutul anului.
Potrivit Ministerului Economiei, scăderea producției de fructe și legume, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, precum și cererea externă puternică, a stat la baza creșterii prețurilor.