Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare în octombrie, chiar dacă activitatea economică s-a contractat pentru a 28-a lună consecutiv, ritmul a fost mai redus, iar declinul cererii s-a atenuat, arată rezultatele unui sondaj S&P Global, transmit Bloomberg și Reuters.
Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în octombrie la 46 puncte, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,9 puncte, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele privind producția, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat luna trecută la 45,8 puncte, de la 44,9 puncte în septembrie, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,5 puncte, scrie Agerpres.
"Datele reprezintă o veste bună: recesiunea din industrie nu s-a adâncit în octombrie. Declinul producției a fost mai lent decât luna precedentă, iar scăderea comenzilor noi a fost mai puțin abruptă", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank.
Indicele privind comenzile noi, un indicator al cererii, a ajuns la 44,2 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în condițiile în care fabricile au înregistrat cel mai rapid ritm de reducere a prețurilor din aprilie, justificând parțial relaxarea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană.
CITEȘTE ȘI Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la lansarea procesului de creditare onlineLuna trecută, BCE a redus dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a treia oară în acest an și în linie cu estimările, pe măsură ce inflația încetinește iar creșterea economică pierde din elan. Analiștii se așteaptă la o nouă reducere a dobânzii la reuniunea de politică monetară din decembrie.
Conform datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al treilea, grație rezistenței surprinzătoare a economiei germane, care a evitat intrarea într-o recesiune tehnică.
Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii intervievați de Reuters mizau pe o creștere de 0,2% de la un trimestru la altul.
Cea mai mare surpriză a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat un avans de 0,2%, în pofida mai multor oficiali care prognozau o recesiune având în vedre problemele cu care se confruntă sectorul industrial.