Italia cere companiilor să își cumpere asigurare față de riscurile climatice

Italia cere companiilor să își cumpere asigurare față de riscurile climatice
scris 3 dec 2024

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, orice companie din Italia trebuie să își cumpere asigurare pentru a-și proteja activele față de inundații, alunecări de teren și alte dezastre naturale care au devenit mai frecvente în contextul încălzirii globale, cea mai recent dovadă a înmulțirii îngrijorărilor în Europa cu privire la schimbările climatice, transmite Bloomberg.

Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), începând din 2009 și până în 2023, pierderile climatice înregistrate de continentul european au crescut cu 2,9% pe an. Numai în acest an au fost incendii de vegetație în Grecia, o secetă devastatoare în Sicilia și inundații în Marea Britanie, Centrul Europei și Spania, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Sectorul energetic din România rămâne cel mai expus la atacuri cibernetice CITEȘTE ȘI Sectorul energetic din România rămâne cel mai expus la atacuri cibernetice

Cel mai mare pericol pentru Italia sunt inundațiile. Potrivit unui studiu din 2024 al Băncii Centrale a Italiei, companiile afectate de astfel de evenimente se confruntă cu o probabilitate cu 7% mai mare de a da faliment, și cele care supraviețuiesc inundațiilor, în mod tipic, suferă un declin de 5% al veniturilor în următorii trei ani.

Cele mai multe firme italiene, în special IMM-urile, nu au niciun fel de protecție. Noua lege va cere companiilor să cumpere asigurare și asiguratorilor să emită polițe de asigurări, în caz contrar urmând să fie amendate. Planul este sprijinit de un fond de reasigurări, în valoare de cinci miliarde de euro, înființat de o instituție financiară înființată de stat.

Însă există și unele obstacole care ar putea duce la întârzieri în introducerea planului. Una din îngrijorări este că o catastrofă de mari dimensiuni ar putea fi mult prea mult pentru noul fond. O alta este că asiguratorii vor abandona cele mai riscante zone din Italia, cum s-a întâmplat în SUA.

Asiguratorii din Italia trebuie să îi accepte pe toți clienții, conform legii, și asta înseamnă că nu există nicio limită cu privire la expunerea lor la pierderi, spune Petra Hielkema, președintele EIOPA, autoritatea europeană de supraveghere pentru asigurări și pensii ocupaționale. În consecință, industria se întreabă "Ce înseamnă asta pentru mine și cum să pun un preț pe asta?"

Tranzacție: Mini-Farm preia zece farmacii CITEȘTE ȘI Tranzacție: Mini-Farm preia zece farmacii

La nivelul Europei, riscul financiar este ilustrat de un singur număr: 75%. Acesta este diferența între pierderile asigurate și cele neasigurate de pe urma catastrofelor climatice, potrivit EIOPA. În Italia, decalajul pentru toate catastrofele naturale este de aproximativ 80%, în timp ce în SUA, unde asiguratorii au plecat din state precum California și Florida, decalajul este mai mic, la 42%.

Companiile europene de asigurări încep să resimtă presiunile. În primele nouă luni din 2024, grupul italian Assicurazioni Generali SpA a raportat o lovitură "semnificativă" de 930 milioane de euro de pe urma "condițiilor meteo nefavorabile" de pe continent. Inundațiile catastrofale din Europa Centrală și de Est au generat unele din cele mai grave pierderi regionale pentru asiguratori în acest an.

"Este o mare îngrijorare pentru asiguratori și decidenți, și dacă nu sunt luate contramăsuri, decalajul în în ceea ce privește acoperirea cu asigurări este așteptat să crească", a spus Petra Hielkema într-un interviu pentru Bloomberg.

Exceptând cazul în care direcția schimbărilor climatice se va modifica, primele mai mari vor face asigurările mai puțin accesibile acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Un decalaj mai mare amenință că crească "riscurile la adresa stabilității financiare și să reducă provizioanele de credit", în țările cu o expunere mai mare pe riscurile de evenimente catastrofale, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene și EIOPA.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
asigurare