Pe piețele financiare americane există atât de mult numerar încât investitorii au decis să depoziteze aproape 500 de miliarde de dolari la banca centrală, chir dacă dobânda oferită de Fed este zero, transmite Bloomberg.
Utilizarea facilității de tip reverse repo (-vânzari reversibile-), un mecanism care face parte din arsenalul Fed pentru a influența dobânzile pe termen scurt, a crescut joi până la un nivel fără precedent de 485,3 miliarde de dolari. În plus, având în vedere că forțele care alimentează supraoferta de dolari nu vor dispărea, cifra ar putea continua să crească, scrie Agerpres.
Chiar dacă dobânda oferită de Fed la facilitatea RPR este 0%, există o lipsă de locuri alternative în care investitorii să își poată plasa banii în siguranță pentru perioade scurte de timp. Mai mult, unele din aceste destinații alternative, precum certificatele de Trezorerie, au înregistrat chiar o scădere a dobânzilor în teritoriul negativ, ceea ce înseamnă practic că investitorii plătesc pentru privilegiul de a-și plasa banii. În acest context, o dobândă de 0% pare o variantă atractivă.
Facilitatea RPR este "singura valvă de siguranță" pentru presiunea care se acumulează pe piețele monetare, susține Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities în New York. "Pur și simplu ține pe loc valul de lichidități care vine", crede Gennadiy Goldberg.
Acumularea masivă de dolari pe piețele financiare se datorează, în parte, programului de achiziții lunare de obligațiuni al Fed și de aceea oferă noi argumente în dezbaterea cu privire la când și cât de rapid ar trebui să își reducă achizițiile de active Rezerva Federală. Cu toate acestea, mulți observatori au îndoieli că acesta este un subiect care va modifica poziția Fed cu privire la diminuarea achizițiilor de active, apreciind că perspectiva unei inflații susținute și majorarea dobânzilor sunt factorii care vor influența această discuție.
"Nu cred că reducerea achizițiilor de active va rezolva această situație. Reducerea nu va face decât să sporească confuzia", susține Subadra Rajappa, analist la Societe Generale SA.
Sub conducerea președintelui Jerome Powell, Rezerva Federală americană a achiziționat obligațiuni în valoare de aproximativ 2.500 miliarde de dolari de la debutul pandemiei, prin intermediul achizițiilor lunare de active. În consecință, bilanțul contabil al Băncii centrale a SUA a ajuns la un nivel record de aproape 8.000 de miliarde de dolari, de la aproximativ 4.200 miliarde de dolari înaintea pandemiei.