Inflația din zona euro a revenit pe creștere în decembrie, ceea ce subliniază drumul anevoios către 2% pentru Banca Centrală Europeană (BCE), pe măsură ce guvernele elimină sprijinul pentru costurile ridicate ale energiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Prețurile de consum au crescut cu 2,9% în ritm anual, față de 2,4% în noiembrie, a anunțat vineri Eurostat. Evoluția este în linie cu estimarea mediană dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.
CITEȘTE ȘI Celebrul complex Bucur Obor intră în modernizare
Parțial, creșterea inflației se explică prin decizia Germaniei de a acoperi facturile de încălzire ale gospodăriilor în ultima lună a anului 2022. O măsură a prețurilor de bază care omite astfel de elemente volatile a scăzut pentru a cincea lună, la 3,4%.
Aceasta este prima creștere a inflației înregistrată din aprilie încoace și fusese luată în calcul de oficialii BCE, care au avertizat că atingerea țintei lor rămâne o provocare chiar și după o încetinire spectaculoasă în ultimele luni. Progresele vor fi graduale și mai lente în acest an din cauza efectelor statistice suplimentare și a continuării eliminării treptate a ajutoarelor de stat.
Împovărată de costurile ridicate ale împrumuturilor și de cererea globală mai slabă, economia din zona euro a scăzut probabil în trimestrul al patrulea, după o contracție similară în cele trei luni precedente - rezultând astfel o primă recesiune de la pandemie, chiar dacă una ușoară. O astfel de contracție ar ajuta însă la temperarea presiunilor inflaționiste.