Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii

Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii
scris 4 iun 2023

Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii, într-o țară care odată avea cel mai mare consum per capita, fiind vorba de consecințele pestei porcine africane, problemele economice interne și prevederile referitoare la bunăstarea animalelor care au îngreunat creșterea porcilor, relatează Bloomberg.

Dacă în 2007 un german obișnuit consuma 40 de kilograme de carne de porc pe an, în 2022 a scăzut la 29 de kilograme, în timp ce consumul de carne de pasăre și vită a rămas mai mult sau mai puțin constant. Efectivele de porci din Germania au scăzut cu aproape o cincime în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022, la fel ca și numărul de crescători de porci, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Timp de două decenii o fabrică de mezeluri din Vorden, un oraș din nordul Germaniei, a produs un fel de parizer sub formă de ursuleț, denumit Barchenwurst, preferat de copiii din întreaga țară, însă creșterea costurilor de producție și diminuarea cererii de carne de porc a obligat operatorul să închidă fabrica în urmă cu câteva săptămâni. Societatea THe Family Butchers, care deține fabrica de la Vorden, și este al doilea mare producător de cârnați din Germania este doar cea mai recentă firmă care își încetează activitatea.

Pe lângă diminuarea cererii, Eckhart Neun, un măcelar din orașul Gedern, în apropiere de Frankfurt, menționează și creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și nutreț care pun presiune asupra micilor firme cum este a sa. "Este un efect de domino, un lucru duce la altul", spune Neun, care este și vicepreședintele Asociației măcelarilor germani.

Sindicatele din educație: Greva continuă. Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! CITEȘTE ȘI Sindicatele din educație: Greva continuă. Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase!

Carnea de porc își pierde atractivitatea în diferite părți ale lumii însă tendința este una mai pronunțată în Europa. În 2023, consumul de carne de porc în UE este așteptat să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, iar în decurs de doi ani producția ar urma să scadă cu aproximativ o zecime.

Cu toate acestea, situația din Germania este una deosebită, în condițiile în care producătorii de carne de porc se confruntă cu o furtună perfectă creată de tendințele economice, modificările demografice și culturale, precum și consecințele unor crize sanitare care au decimat atât producția cât și cererea de carne de porc.

Potrivit lui Frank Greshake, reprezentantul Camerei Agricole din landul Renania de Nord-Westfalia, landul cu cel mai mare număr de ferme de porci, germanii aleg în general diete cu mai puțină carne de porc. Numărul de persoane din Germania care se declară ca fiind vegetarieni a crescut după 2020, potrivit unui raport publicat anul trecut de Ministerul federal al Agriculturii, iar 44% declară că urmează o dietă "flexitariană" care înseamnă un consum limitat de carne.

Zboruri directe din România către SUA, în pregătire de către o nouă companie aeriană CITEȘTE ȘI Zboruri directe din România către SUA, în pregătire de către o nouă companie aeriană

În 2020, izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană a determinat China să interzică importurile de carne de porc din Germania, ceea ce i-a dat peste cap pe producători. Înaintea acestei interdicții, care este și acum în vigoare, China era cea mai importantă destinație de export pentru crescătorii de porci din Germania. Însă explozia de anul trecut a prețurilor la energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, i-a lovit pe fermierii germani deosebit de puternic. Spre deosebire de vaci, purceii trebuie să aibă grajduri încălzite în timpul iernii și acesta este unul dintre motivele pentru care crescătorii de porci au fost afectați în mod disproporționat.

Un factor agravant îl constituie eforturile guvernamentale vizând îmbunătățirea bunăstării animalelor. Pentru fermieri aceste reglementări înseamnă investiții costisitoare în lucruri precum accesul animalelor la spații în aer liber și grajduri mai spațioase. În condițiile în care mai puțini oameni consumă șnițele, este dificil pentru producătorii de carne să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor. În plus, mulți fermieri sunt în pragul pensiei și nu găsesc succesori astfel că mulți nu văd motivul pentru care ar face investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
porc
cerere
scădere
germania