Indicele Nasdaq-100 a pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultimele patru ședințe, pe fondul reluării vânzărilor pe acțiunile companiilor din tehnologie.
Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI
Indicele, care include cele mai mari aproximativ 100 de companii non-financiare în funcție de capitalizare din SUA, cu o prezență importantă a companiilor tech, a înregistrat în fiecare lună din acest an scăderi de peste 1 trilion de dolari de la maximele valorice lunare, în condițiile în care politica monetară mai strictă și creșterea randamentelor obligațiunilor au stârnit temeri că economia se îndreaptă spre o recesiune, scrie Bloomberg.
Magnitudinea pierderilor reflectă dimensiunea masivă a companiilor de tehnologie și diferența de evaluare comparativ cu indicele mai larg S&P 500. Companiile din indice au o valoare de piață combinată de 16,9 trilioane de dolari, conduse de Apple, Microsoft și Amazon.com.
CITEȘTE ȘI Costul de transport din Marea Neagră, inclusiv pentru țițeiul și motorina importate de România, a urcat de peste 10 ori. Prima de asigurare, superioară prețului de închiriere a navelorAcțiunile din tehnologie au consemnat un raliu de trei săptămâni începând cu jumătatea lunii martie, în linie cu evoluția pieței de capital în general. Însă războiul din Ucraina, accelerarea inflației, comentariile pesimiste ale Rezervei Federale și blocajele din China au declanșat un nou val de vânzări săptămâna trecută.
Nasdaq-100 a scăzut cu până la 1,6% în prima parte a tranzacțiilor luni, în contextul în care randamentul obligațiunilor a continuat să crească.
"Este prea devreme să devenim pozitivi cu privire la acțiunile tehnologice americane”, consideră Edmund Shing, director de investiții la BNP Paribas Wealth. Potrivit acestuia, sunt probabile noi scăderi pe termen scurt, deoarece inflația ridicată duce la încetinirea consumului discreționar.
Banca centrală din SUA a majorat, luna trecută, dobânda-cheie cu un sfert de punct procentual și a semnalat că se așteaptă ca rata să urce la 1,75-2% la finele anului, de la 0,25-0,50% în prezent. Oficialii Fed au declarat că sunt pregătiți să acționeze mai rapid dacă va fi necesar pentru a ține în frâu inflația, inclusiv printr-o majorare cu o jumătate de punct procentual la ședința din mai.
Acțiunile din tehnologie au fost afectate și de noile blocaje din China, restricțiile impuse de autorități ca răspuns la creșterea numărului de infecții cu Covid-19 incluzând închiderea fabricilor și a turnătoriilor, ceea ce a perturbat și mai mult lanțurile de aprovizionare deja tensionate.
Producătorii de cipuri, printre care Nvidia, Marvell Technology și Qualcomm, au avut printre cele mai slabe evoluții în structura Nasdaq-100, indicele sectorului, PHLX semiconductor, cosemnând un declin de 7,3% săptămâna trecută.
Nasdaq-100 a avut un randament mediu anual de 38% în ultimii trei ani, față de 26% pentru S&P 500. Ratele mai mari ale dobânzilor reduc valoarea actuală a câștigurilor viitoare, acțiunilor companiilor cu creștere rapidă fiind în special afectate.