Economia germană va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei încă din acest trimestru

Economia germană va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei încă din acest trimestru
scris 20 iul 2021

Economia germană, cea mai importantă economie europeană, este pe punctul de a recupera terenul pierdut în perioada pandemiei grație accelerării ritmului de creștere în trimestrul al treilea, susține Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.

Într-un raport publicat luni, Bundesbank prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere solidă în al doilea trimestru și ar urma să accelereze în trimestrul al treilea, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ponderea mare ocupată de industrie a ajutat economia germană să treacă mai bine prin pandemie comparativ cu majoritatea economiilor importante din zona euro dependente de turism, care abia cum încep să recupereze decalajul și deja se confruntă cu noi restricții de călătorie pe fondul unui nou val de infecții.

"Cu condiția să nu existe regrese semnificative cu privire la pandemie iar blocajele de aprovizionare în sectorul manufacturier să se reducă, cel puțin gradual, ritmul expansiunii economice ar urma să fie mai rapid în timpul verii iar Produsul Intern Brut ar putea reveni la nivelul de dinainte de criză în trimestrul al treilea", a informat Bundesbank.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

Deși în raportul său lunar de conjunctură, publicat luni, Bundesbank nu face nicio referire la inundațiile care au devastat partea de vest a Germaniei, un raport separat publicat de grupul bancar ING Groep estimează că, pe ansamblu, impactul provocat de acest dezastru natural economiei germane va fi unul limitat.

Motivul este că inundațiile din landurile Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, și Renania-Palatinat au afectat mai degrabă micile firme de familie decât marile zone industriale.

"Impactul economic total ar trebui să fie unul limitat, chiar dacă impactul asupra sectoarelor de retail și ospitalității, care au suferit deja enorm în perioada carantinei, nu ar trebui subestimat", a declarat analistul ING, Carsten Brzeski. "Ironia cu acest gen de dezastre naturale este că deseori refacerea caselor și infrastructurii ar pute avea un impact pozitiv asupra PIB-ului în viitor", a adăugat analistul ING.

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a promis un ajutor de urgență în valoare de cel puțin 300 milioane de euro pentru victimele inundațiilor și un program de reconstrucție în valoare de mai multe miliarde de euro pentru orașele afectate de inundații.

La finele lunii aprilie, Guvernul de la Berlin și-a îmbunătățit previziunile de creștere pentru acest an până la un avans al PIB de 3,5%. Luna trecută însă, ministrul Economiei, Peter Altmaier, s-a arătat chiar mai optimist, apreciind că Germania ar putea înregistra în acest an o creștere economică de până la 4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinație a bunurilor exportate de 17 state membre și una dintre primele trei destinații pentru 22 de state membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
germania