După scandalurile din piața bancară, un nou front prinde contur în lupta cu spălarea de bani - firmele de servicii financiare

După scandalurile din piața bancară, un nou front prinde contur  în lupta cu spălarea de bani - firmele de servicii financiare
scris 24 dec 2019

După valul de scandaluri care a lovit sectorul bancar, un nou front prinde contur în lupta Europei cu spălarea de bani, scrie Bloomberg.

După ce scandaluri privind spălarea a sute de miliarde de euro au zguduit unele dintre cele mai mari bănci ale continentului, statele baltice, locul de unde a pornit unul dintre cel mai importante cazuri de până acum (scandalul Danske Bank), și-au îndreptat atenția către companiile de servicii financiare. 

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Bloomberg, despre bursa românească: Paria de anul trecut devine printre cele mai performante burse în 2019 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Bloomberg, despre bursa românească: Paria de anul trecut devine printre cele mai performante burse în 2019
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe lângă înlesnirea comerțului online, aceste firme ajută oamenii să trimită bani în întreaga lume la costuri reduse. Astfel, există riscul ca serviciile acestor companii să fie folosite pentru acoperirea unor tranzacții ilicite, în timp ce atenția autorităților se îndreaptă doar asupra băncilor tradiționale.

Chiar și Revolut, prezent și în România, a fost acuzat că ar fi facilitat spălarea de bani, potrivit unor informații publicate de The Telegraph care au convins autoritățile britanice să declanșeze o anchetă și au condus la demisia directorului financiar. Potrivit acestor informații, Revolut a oprit anul trecut vreme de trei luni sistemele automate care trebuiau să prevină transferurile suspicioase de bani.

Riscurile din jurul companiilor de servicii financiare au fost semnalate la începutul anului de oficiali din țările nordice, însă cele mai drastice măsuri au fost luate de autoritățile din Tallinn, Riga și Vilnius - un adevărat hub al companiilor fintech.

Poliția estonă a arestat, luna aceasta, trei angajați ai GFC Good Finance Company pentru spălare de bani și deturnare de fonduri. Autorizația companiei, care controla mai bine de jumătate din piață, fusese deja retrasă în mai. 

În aprilie, o altă companie, AS Talveaed, care oferea servicii către clienții nerezidenți, cu un profil mai ridicat de risc, a rămas fără licență în Estonia.

VIDEO&FOTO Teste EuroNCAP: Ford Puma surclasează Dacia Duster și la siguranță. Trei modele VW Group, doar 3 stele CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Teste EuroNCAP: Ford Puma surclasează Dacia Duster și la siguranță. Trei modele VW Group, doar 3 stele

În Lituania, compania de plăți Mister Tango a primit o amendă de 245.000 de euro în octombrie pentru încălcarea legislației privind spălarea de bani și combaterea terorismului, a treia încălcare constatată din 2016 încoace în cadrul firmei.

Și Letonia este preocupată de astfel de riscuri, autoritățile pentru combaterea spălării de bani atrăgând atenția asupra riscurilor legate de selecția clienților, în special străini, pe baza unor criterii slabe.

Scandalul Danske Bank

Cel mai mare creditor danez a recunoscut, în septembrie 2018, că o mare parte din cele aproximativ 230 de milioane de dolari gestionate de divizia sa estoniană în perioada 2007-2015 reprezintă tranzacții suspecte.

Numeroase bănci importante au fost târâte în scandalul spălarii de bani rusești, în centrul căruia se află Danske Bank. Documente obținute de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au scos la iveală o schemă globală de spălare de bani, supranumită Troika Laundromat  ("Spălătoria Troika"), în spatele căreia se află banca de investiții rusească Dialog Troika, cumpărată de banca de stat Sberbank în 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
servicii financiare
statele baltice
bloomberg
tranzactii ilegale
spalare de bani
danske bank