Un alt dezvoltator imobiliar chinez a intrat în criză, după ce nu a reușit să ramburseze obligațiunile scadente.
Fantasia Holdings Group nu a rambursat, luni, datorii scadente de 205,7 milioane dolari, conform Bloomberg.
De ce este important: O prăbușire a marilor dezvoltatori imobiliari chinezi, într-un context în care afacerile au fost derulate prin credite și investiții străine, fără garanții că există și suficienți clienți, riscă să afecteze întreaga economie mondială, inclusiv România.
Fitch a redus ratingul Fantasia de la B la -CCC, estimând că are de plătit obligațiuni internaționale de aproape 2 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului viitor, precum și aproape 1 miliard de dolari pentru obligațiuni locale, potrivit Reuters. Fantasia are datorii totale de 12,8 miliarde de dolari.
„CCC” înseamnă „risc de credit substanțial”, cu o „posibilitate reală” de neplată.
Compania are o valoare de piață de 415 milioane dolari. Din 9 septembrie, acțiunile sale au scăzut însă cu aproape 60%.
Fantasia Holdings Group este dezvoltator de apartamente de lux, cu sediul în Shenzhen, pe piață din 1996.
Guangzhou R&F este un alt dezvoltator imobiliar aflat pe radar, fiind obligat luna trecută să strângă până la 2,5 miliarde de dolari prin împrumuturi de la acționari și vânzând o filială.
Anunțul a fost făcut după ce atât Evergrande, cât și Hopson au solicitat oprirea la tranzacționare înainte de o tranzacție majoră.
CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succesEvergrande se confruntă cu ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari restructurări din China, în condițiile în care are de acoperit datorii de 305 miliarde dolari.
Săptămâna trecută, Evergrande Group nu a plătit dobânzile datorate deținătorilor de obligațiuni offshore. Este a doua plată ratată în ultima săptămână, conform Reuters.
Miercuri a fost anunțat că Evergrande vinde, cu 1,5 miliarde de dolari, o participație la Shengjing Bank către o firmă de administrare a activelor controlată de statul chinez. Decizia de a vinde pachetul de acțiuni a fost luată în contextul în care dezvoltatorul chinez se confruntă cu criză gravă de lichiditate și trebuia să plătească în acea zi dobânzi de 47,5 milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redusGigantul chinez, cu datorii de peste 300 de milioane de dolari, se luptă să facă rost de lichidități pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Într-o raportare pentru bursa de la Hong Kong, compania a anunțat astăzi că a agreat vânzarea a 1,75 milioane de acțiuni la banca chineză Shengjing Bank către Shenyang Shengjing Finance Investment Group, la prețul de 5,7 yuani/acțiune. Participația reprezintă circa 19,93% din capitalul băncii.
Evergrande a mai vândut anterior acțiuni de 1 miliard de yuani (155 mil dolari) la Shengjing Bank.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Potrivit dezvoltatorului, problemele de lichiditate au avut deja un "efect negativ" asupra Shengjing Bank, iar cumpărătorul va "stabiliza operațiunile" băncii.
Evergrande face eforturi pentru a vinde și alte active.