Guvernul britanic a cerut investigarea conducerii Thomas Cook cu privire la rolul pe care l-a avut în falimentarea celei mai vechi companii de turism din lume, potrivit Bloomberg și FT.
Andrea Leadsom, ministru britanic pentru Afaceri și Industrie, a solicitat Serviciului pentru Insolvențe din Marea Britanie să investigheze acțiunile conducerii companiei
"Cer ca investigația să verifice nu numai conduita directorilor imediat înainte de insolvență și la momentul respectiv, ci și dacă au existat acțiuni ale directorilor în detrimentul creditorilor sau al schemei de pensii", a scris Andrea Leadson într-o scrisoare adresată Serviciului pentru Insolvențe.
CITEȘTE ȘI Sectorul manufacturier din Germania, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu. Cea mai mare economie europeană și cel mai mare partener comercial al României se îndreaptă spre recesiune. "Cifrele sunt pur și simplu groaznice."Totodată, conducerea Thomas Cook a fost criticată pentru salariile mari. CEO-ul companiei, Peter Fankhauser, a câștigat 8,5 milioane de lire sterline în cei aproape cinci ani în care s-a aflat la conducerea agenției de turism.
"Întreb dacă este corect ca directorii să își acorde sume importante când afacerile riscă să se ducă la vale în felul acesta", a declarat premierul Boris Johnson.
Compania britanică Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume, aflată în dificultate financiară din cauza datoriilor acumulate, a anunțat luni că intră în faliment. În aceast context, Marea Britanie a început cea mai mare repatriere pe timp de pace din istoria țării, în condițiile în care aproximativ 160.000 de clienți britanici ai companiei se se aflau la momentul deciziei în vacanță peste hotare. La nivel global, 600.000 de turiști sunt afectați.
Fondată în 1841, Thomas Cooks opera hoteluri și stațiuni turistice, companii aeriene, nave de croazieră, precum și sute de agenții de turism. Cu aproximativ 21.000 de angajați, compania avea activități în 16 țări și deservește 19 milioane de clienți pe an.
Falimentul Thomas Cook poate afecta economiile principalelor sale piețe, și anume Spania, Grecia și Turcia, precum și acționarii și creditorii companiei.