Cutremurele din Turcia și Siria, furtunile din SUA și alte dezastre naturale au provocat anul trecut pierderi globale de 250 de miliarde de dolari, și mai puțin de jumătate din aceste pierderi au fost acoperite de asiguratori, potrivit datelor publicate marți de grupul german de reasigurări Munich Re, transmite Bloomberg.
Pierderile totale provocate de catastrofele naturale sunt similare cu cele din anul 2022 dar peste media din ultimii 10 și 30 de ani, din cauza cutremurelor din Turcia și Siria. America de Nord a fost responsabilă încă odată pentru o mare parte din pierderi, chiar dacă SUA au avut un sezon de uragane mai puțin sever decât în 2022 iar multe pierderi asigurate au provenit de pe urma furtunilor regionale, scrie Agerpres.
Ernst Rauch, principalul cercetător pe climă de la Munich Re, spune că acum asiguratorii trebuie să regândească modul cum clasifică furtunile. "Obișnuiam să ne referim la furtunile secundare drept pericole secundare pentru că provocau doar pagube mici și medii. Însă pe măsură ce numărul furtunilor crește, trebuie să ne gândim la o nouă clasificare", a spus Ernst Rauch.
Pe ansamblu, pierderile suportate de asiguratori de pe urma catastrofelor naturale au scăzut anul trecut până la 95 de miliarde de dolari, de la 125 de miliarde de dolari în 2022. Dar în pofida scăderii, cifra pentru anul 2023 este peste media din ultimii zece ani (90 de miliarde de dolari) și cu mult peste media din ultimii 30 de ani (57 de miliarde de dolari).
Cutremurele din Turcia și Siria au fost cele mai distrugătoare evenimente din 2023, provocând 58.000 de decese, pierderi totale de 50 de miliarde de dolari și pierderi de 5,5 miliarde de dolari acoperite de asiguratori.
Tot în 2023, pierderile asigurate de pe urma furtunilor severe, caracterizate prin ploi torențiale, vânt puternic, grindină și inundații, au atins 50 de miliarde de dolari în SUA și opt miliarde de dolari în Europa, ambele cifre fiind valori record, potrivit Munich Re.
În Europa, grindina cu un diametru de până la 19 centimetri a provocat pierderi de miliarde de dolari în nordul Italiei și în alte regiuni în lunile iulie și august. În SUA, o parte din cele mai mari pierderi provocate de furtuni au fost în zona Midwest în luna martie și în Texas în luna iunie. Munich Re precizează că pagubele provocate de urgane au fost limitate anul trecut.
Oamenii de știință au avertizat că încălzirea atmosferei va provoca și mai multe pagube în următoarele decenii. În unele cazuri asiguratorii au majorat tarifele pe care le percep ca urmare a creșterii probabilității unor dezastre naturale, iar în unele locuri au încetat să mai ofere acoperire împotriva dezastrelor naturale.