Coronavirus: Italia și Franța pot intra în recesiune tehnică, cu efecte în cascadă la nivel european

Coronavirus: Italia și Franța pot intra în recesiune tehnică, cu efecte în cascadă la nivel european
scris 4 mar 2020

Epidemia de coronavirus ar putea împinge economiile Italiei și Franței în recesiune, potrivit Comisiei Europene, care avertizează că prelungirea epidemiei va declanșa efecte în cascadă la nivel european.

“O epidemie mai lungă și mai răspândită ar putea avea un impact negativ disproporționat, prin (crearea unei atmosfere de) incertitudine și prin canale de piață financiară. Efecte în cascadă ar putea izvorî dintr-o lipsă de lichidități în companii, care vor trebui să oprească producția, lipsă amplificată și răspândită de piețele financiare”, potrivit unei note informative a Comisiei pentru miniștrii de finanțe din UE, consultată de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Miniștrii au discutat, miercuri, măsurile de răspuns colective la nivelul UE în cazul epidemiei cu noul coronavirus (Covid-19), la o zi după ce membrii G7 au anunțat că vor acționa concertat pentru limitarea impactului epidemiei, iar banca centrală a SUA a operat o reducere surprinzătoare a dobânzii de referință, cu 50 de puncte de bază, în încercarea de a stimula economia.

Fed taie dobânda de referință pe fondul epidemiei de coronavirus CITEȘTE ȘI Fed taie dobânda de referință pe fondul epidemiei de coronavirus

Epidemia de coronavirus cauzează deja întreruperi în activitatea de producție în Europa, mai mulți operatori aeriani și-au anulat zborurile spre China și alte regiuni afectate, iar guvernul Italiei analizează închiderea școlilor.

Potrivit Comisiei, Italia și Franța ar putea intra în recesiune tehnică în primul trimestru. În ultimele trei luni din 2019, economia italiană s-a contractat cu 0,3% față de trimestrul anterior, în timp ce produsul intern brut al Franței a scăzut cu 0,1%.

Transporturile și turismul sunt principalele sectoare afectate până în prezent în UE, urmate de comerț, activități culturale și de divertisment, precum și sectorul imobiliar.

În sectorul bancar, creditele neperformante, în special cele către companiile puternic îndatorate, care dispun de un flux restrâns de numerar, pot crește, mai ales dacă epidemia durează mai mult de trei luni, arată Comisia.

"Alte efecte indirecte probabile includ, de exemplu, impactul corecției din piețele de acțiuni asupra averilor și a consumului", precizează documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
recesiune
comisia europeana
italia
franta
economia italiei recesiune
efecte in cascada
efect domino