Cofondatorul român al ethereum critică intenția Facebook de a intra pe piața criptomonedelor: "Este o mașină de supraveghere și manipulează activ comportamentul oamenilor"

Cofondatorul român al ethereum critică intenția Facebook de a intra pe piața criptomonedelor: "Este o mașină de supraveghere și manipulează activ comportamentul oamenilor"
scris 14 iul 2019

Intrarea Facebook pe piața criptomonedelor ar putea ridica probleme legate de protecția datelor, fiind un pas înapoi în ceea ce privește avantajele legate de independența și confidențialitatea utilizatorilor asigurate de pionierii din domeniul monedelor digitale și al tehnologiei blockchain, susține cofondatorul ethereum Mihai Alisie, de origine română, citat de Bloomberg.

Decizia Facebook de a se asocia cu alte 27 de organizații din toată lumea pentru înființarea asociației non-profit Libra și crearea unei monede virtuale omonime s-a lovit de critici și întrebări venite atât din partea oficialilor europeni, cât și din partea autorităților SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Spre exemplu, președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că proiectul Facebook pentru moneda digitală Libra ”nu poate continua” până nu sunt rezolvate motive serioase de îngrijorare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut! CITEȘTE ȘI FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut!
O nouă serie de critici vine și din partea cofondatorului ethereum, Mihai Alisie, un apărător înfocat al independenței structurale create de bitcoin în 2009 și ethereum în 2015. Nicio persoană sau corporație nu deține sistemele din spatele acestora, așa cum Internetul este accesibil tuturor. În cazul Facebook, lucrurile stau însă diferit, potrivit lui Alisie.

"Există implicații în multe domenii, de la economic la politic, de la tehnologie la supraveghere și confidențialitatea datelor. Facebook a pus creșterea înaintea confidențialității utilizatorilor, așa cum s-a văzut în imixtiunea rusă de la alegeri. Este o mașină bine unsă de supraveghere și manipulează activ comportamentul oamenilor la scară globală", susține Alisie.

Cultivatorii brazilieni de cafea vor putea cumpăra îngrășăminte și echipamente cu o criptomonedă garantată cu provizii CITEȘTE ȘI Cultivatorii brazilieni de cafea vor putea cumpăra îngrășăminte și echipamente cu o criptomonedă garantată cu provizii

Alisie, în vârstă de 32 de ani, se numără printre programatorii care au creat ethereum, a doua cea mai populară criptomonedă după bitcoin, în 2014-2015, alături de Vitalik Buterin.

Ethereum și variante ale blockchain-ului pe care se bazează ethereum sunt folosite de diferite companii și bănci, inclusiv JPMorgan și Toyota.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai alisie
facebook
libra
criptomonede
ethereum