Premierul bulgar a lăsat să se înțeleagă că ar putea prelungi procesul de aderare la euro pe fondul îngrijorărilor că măsurile de pregătire ar putea pune în pericol cursul de schimb fix al levei în raport cu moneda euro, transmite Bloomberg.
Țara vecină intenționa să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, până la finele lunii aprilie 2020. Recent, însă, Parlamentul de la Sofia a adoptat un act legislativ care prevede că Guvernul poate face acest lucru doar la cursul de schimb actual, arată Agerpres.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a apreciat însă că ar putea fi nevoie de o perioadă mai mare pentru aderarea la ERM-2, pe fondul îngrijorărilor că alte state membre precum și Banca Centrală Europeană ar putea modifica cursul de schimb fix, care a oferit predictibilitate afacerilor și gospodăriilor după criza monetară din 1997.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, majoritatea bulgarilor se opun aderării la zona euro, de teamă că firmele vor profita de această aderare pentru a majora prețurile pentru produsele lor.
"Sunt obligat să încetinesc tempo-ul și doar atunci când vom reuși să convingem pe toată lumea că acesta este un lucru bun vom merge mai departe", a spus Boiko Borisov, fără a respinge în mod clar o aderare la ERM-2 în luna aprilie. "Până când nu vom avea un consens absolut, nu vom forța intrarea noastră în anticamera monedei euro", a precizat Borisov.
Bulgaria, împreună cu Croația și România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste.