Sancțiunile economice acționează acum împotriva Rusiei, așa cum au afectat Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Dar lecția istorică este că acestea nu îi fac pe adversari mai puțin agresivi, scrie Hal Brands, profesor la Universitatea Johns Hopkins, într-un editorial publicat în Bloomberg.
Sancțiunile economice funcționează acum împotriva Rusiei, așa cum au afectat și Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dar lecția istorică este că acestea nu îi fac pe adversari mai puțin agresivi, avertizează Hal Brands, profesor la Universitatea Johns Hopkins, într-un editorial publicat în Bloomberg.
El arată că astfel de sancțiuni vin și cu riscuri, care pot fi substanțiale.
"Puterile revioniste au fost de multe ori violente atunci când campaniile economice declanșate împotriva lor pot reuși. Exemplul calsic este Japonia în al Doilea Război Mondial - Timp de un deceniu a cucerit un imperiu vast, iar SUA au reacționat lent. Ulterior a fost un război economic, cu embargou total asupra petrolului și, în loc să cedeze, liderii japonezi au riscat totul, inclusiv încercând să distrugă flota americană la Pearl Harbour. Este important să nu exagerăm paralele contemporane, dar liderul rus are opțiuni pentru a înrăutăți situația", apreciază acesta, referindu-se la arme nucleare tactice în interiorul Ucrainei, noi atacuri cibernetice sau chiar lovituri militare împotriva unor țări care susțin Ucraina.
În ceea ce privește o eventuală interzicere a importurilor de gaze naturale, statele membre n-au ajuns încă la niciun acord.