Banca Centrală Europeană (BCE) are puțin timp la dispoziție pentru majorări supradimensionate ale ratelor de dobândă, pe măsură ce o recesiune se apropie, iar costurile de împrumut cresc, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Inflația record și pericolul penuriei de energie pe timp de iarnă scad încrederea în economia zonei euro. Pe măsură ce datele concrete se înrăutățesc treptat, factorii de decizie ai BCE au doar o șansă limitată de a livrare creșteri mari.
CITEȘTE ȘI Nissan a decis ieșirea din Rusia, prin vânzarea activelor cu doar 1 euro, dar cu opțiune de răscumpărare timp de șase ani
CITEȘTE ȘI Nissan a decis ieșirea din Rusia, prin vânzarea activelor cu doar 1 euro, dar cu opțiune de răscumpărare timp de șase ani
Această șansă ar putea fi reprezentată de următoarele două ședințe din octombrie și decembrie, piețele pariind deja că la prima dintre ele vom asista la repetarea majorării istorice de 75 de puncte de bază din septembrie. Odată cu noul an, a susține că lupta cu prețurile primează în fața evoluției economiei- poziția multor bănci centrale din lume în acest moment - va deveni mult mai dificilă.
"BCE trebuie să acționeze rapid acum pentru a reduce așteptările inflaționiste. Odată ce riscurile de recesiune se transformă în realitate și tensiunile asupra economiei încep să se vadă, va fi dificil să impună majorări mai mari", afirmă economistul șef J Safra Sarasin.
Cele mai recente proiecții ale BCE nu indică o recesiune în zona euro, dar sondajele managerilor de achiziții au semnalat o scădere a producției începând cu luna iulie. Economiștii consideră din ce în ce mai mult că o recesiune este inevitabilă.
Totuși, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că o recesiune nu va distrage atenția de la sarcina de a readuce inflația la ținta de 2%, de la 10% luna trecută. Ea nu crede că o criză va reuși să domolească prețurile de una singură.