Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va ridica după luna septembrie interdicția plății dividendelor și a răscumpărării de acțiuni, renunțând la o măsură de criză care a forțat creditorii să-și păstreze capitalul în timpul pandemiei, transmit Bloomberg și Reuters.
În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-și păstra fondurile proprii și a-și folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să își recompenseze acționarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acțiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicția plății dividendelor impusă în primul val al pandemiei, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Cele mai recente previziuni macroeconomice confirmă redresarea economiei și indică reducerea incertitudinilor, ceea ce îmbunătățește fiabilitatea capitalului băncilor. Ca rezultat, este adecvat să restabilim precedentele practici de supervizare, analizând cu băncile planurile legate de capital, dividende și răscumpărarea de acțiuni", se arată în comunicatul BCE. Totuși, instituția cu sediul la Frankfurt le-a cerut băncilor să rămână prudente, ținând cont de incertitudinile provocate de pandemie.
Conform calculelor Bloomberg, zece din cele mai mari bănci din zona euro au pus deoparte peste 22 miliarde de euro pentru a-și recompensa acționarii. Cele mai mari rezerve le dețin BNP Paribas SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA și Nordea Bank Abp, indică datele Bloomberg.
Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piață.