Apetitul firmelor din UE pentru investiții în China a ajuns la un nivel scăzut record

Apetitul firmelor din UE pentru investiții în China a ajuns la un nivel scăzut record
scris 10 mai 2024

China își pierde strălucirea de principală destinație de investiții, iar firmele încearcă să evite riscurile geopolitice și se îndreaptă spre sud-estul Asiei și Europa, conform unui studiu al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, transmite Bloomberg.

Doar 13% din companiile care au participat la studiul derulat mai devreme în acest an văd țara ca pe o destinație de top pentru investiții, cel mai scăzut nivel de când a început publicarea datelor, în 2010, și în scădere de la 27% în 2021, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Livrările de telefoane iPhone în China au crescut după ce retailerii au redus prețurile CITEȘTE ȘI Livrările de telefoane iPhone în China au crescut după ce retailerii au redus prețurile
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Companiile își mută acum investițiile pentru a atenua impactul "decupării" dintre China și alte state, precum și pentru a găsi oportunități în alte regiuni, arată rezultatele studiului.

China caută să dea asigurări că are deschidere față de investițiile și companiile străine. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Beijing a declarat recent că țara lucrează pentru a asigura acces integral la unitățile de producție, eliminând barierele comerciale rămase. Anul trecut, investițiile străine în China au scăzut cu 8%, deoarece companiile și-au recalibrat angajamentele din a doua economie mondială.

"Ceea ce vedem acum este că această percepție despre problemele din economia chineză începe să aibă un caracter permanent. Aceasta înseamnă că firmele încep să-și ajusteze așteptările", a declarat Jens Eskelund, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China.

Peste două treimi din respondenți spun că este mai dificil să faci afaceri în China în 2023, cea mai ridicată pondere de când a apărut această întrebare în studiu, în 2014. În special în sectorul construcțiilor au fost raportate condiții dificile, deoarece firmele interne sunt preferate, iar activitatea a încetinit în urma crizei din sectorul imobiliar chinez.

Mulți lideri occidentali, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-au plâns în ultimele săptămâni la Beijing de tratamentul inegal cu care se confruntă firmele străine care operează în țară.

UE și SUA au demarat o campanie contra practicilor economice și comerciale ale Chinei, în special în privința supracapacității industriale a statului asiatic, și a încercărilor de a-și redresa economia, inundând piețele globale cu produse ieftine, inclusiv oțel și vehicule electrice (EV).

În acest context, peste o treime din firmele UE prezente în China spun că văd supracapacitatea din industrie, în special în construcții și în sectorul auto.

Comisia Europeană a lansat în octombrie o investigație asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenții de stat. China a denunțat ancheta, pe care a calificat-o drept un "protecționism pur" și a subliniat că probabil va dăuna relațiilor comerciale sino-europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
china
investitii