13 state membre UE au blocat un plan de face mai transparentă plata taxelor de către multinaționale

13 state membre UE au blocat un plan de face mai transparentă plata taxelor de către multinaționale
scris 29 nov 2019

Planurile Comisiei Europene de a obliga marile companii să dea publicității taxele și profiturile câștigate în fiecare țară au suferit joi o nouă amânare după ce 13 state membre UE și-au exprimat opoziția față de acest act legislativ, transmite Bloomberg.

Dacă actul legislativ ar fi fost aprobat, ar fi putut fi demarate negocierile cu Parlamentul European în vederea finalizării legii. Parlamentul European a aprobat versiunea sa a legii încă din 2017, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida eforturilor Finlandei, țara care în prezent deține președinția rotativă a Consiliului UE, o minoritate de blocaj compusă din 13 state a respins planul, multe din cauza mecanismului legal utilizat de UE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Orban l-a demis pe nașul fiului lui Adrian Năstase din fruntea ANPC CITEȘTE ȘI Orban l-a demis pe nașul fiului lui Adrian Năstase din fruntea ANPC

"Pare să existe un sprijin larg pentru ideea privind creșterea transparenței cu privire la raportarea taxelor companiilor dar este clar că există și o opoziție puternică față de baza juridică a acestei propuneri. În consecință, este nevoie de mai multă muncă pentru această propunere", a declarat ministrul finlandez al Muncii, Timmo Harakka.

Luxemburg, Irlanda, Suedia, Austria, Cipru și Malta se numără printre cele 13 state care insistă că acest act legislativ ar trebui să fie considerat o lege în domeniul fiscal și nu ca o lege care vizează piața unică a UE. Uniunea Europeană a utilizat principiul juridic al pieței unice ca o bază legală pentru acest act legislativ și pentru că, spre deosebire de o lege în domeniul fiscal, legile care vizează piața unică nu au nevoie de aprobarea unanimă a statelor membre.

În schimb, Finlanda și alte state membre în frunte cu Franța, Italia, Spania, Polonia, Olanda, Danemarca și Belgia au susținut în cursul dezbaterilor că legislația are legătură cu transparența și nu cu fiscalitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
multinatiionale