Guvernul încearcă să blocheze ideea ca amenzile Fiscului să fie anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a remedia neregulile

Guvernul încearcă să blocheze ideea ca amenzile Fiscului să fie anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a remedia neregulile
scris 7 dec 2016

Inspectorii ANAF vor fi obligați să asigure firmelor nu doar posibilitatea de a-și exprima opinia privind neregulile găsite, ci să le ofere și consiliere în rezolvarea problemelor, altfel amenzile vor fi anulate, este mișcarea pregătită în Parlament. Guvernul încearcă însă să o blocheze, argumentând că nu este normal să le acorde firmelor consiliere în remedierea unor abateri flagrante de la lege, precum nedeclararea sau subdeclararea obligațiilor fiscale. 

Un proiect de lege, aflat în dezbaterea Parlamentului și prezentat în premieră de Profit.ro, prevede că, în lipsa acestei consilieri din partea Fiscului și acceptarea unui termen de remediere, de până la 10 zile, sancțiunile dispuse de inspectorii Fiscului vor fi anulate.

Urmărește-ne și pe Google News

“Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, este argumentul din proiect, insistându-se că rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent în legislația mai multor state europene.

Într-o adresă transmisă însă acum Parlamentului, Guvernul încearcă să blocheze proiectul arătând că în alte state europene nu există o astfel de facilitate, ci dimpotrivă, sancțiunile sunt dintre cele mai dure.

Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe CITEȘTE ȘI Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe

"Considerăm că, în cazul contribuabililor cu risc fiscal semnificativ, în statele membre, Inspecția fiscală procedează la aplicarea unor sancțiuni absolut descurajante pentru contribuabilii care se află în situația subdeclarării sau nedeclarării în întregime a obligațiilor fiscale și în niciun caz la consilierea acestora", arată Executivul.

Astfel, Guvernul se opune categoric ideii de anulare a oricărei sancțiuni aplicate firmelor, argumentând că inspecția fiscală este efectuată, de regulă, numai la contribuabilii cu risc fiscal semnificativ, iar toate faptele de încălcare a prevederilor legale care au generat obligații de plată suplimentare sunt fapte flagrante care au creat prejudicii bugetului general consolidat al statului.

"Consilierea contribuabililor cu un comportament fiscal neadecvat ar încălca principiile fundamentale ale fiscalității, respectiv principiul neutralității măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori și capitaluri", conchide Executivul.

Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia finală aparținând în acest caz parlamentarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
inspectori
fisc
consiliere
timp
remediere
nereguli
proiect
parlament