DECIZIE Guvernul șterge datoriile Unifarm, după o lege adoptată de Parlament în acest scop

Taxe și Consultanță   
DECIZIE Guvernul șterge datoriile Unifarm, după o lege adoptată de Parlament în acest scop

Guvernul a aprobat conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare principale, de 488,69 milioane lei, ale companiei naționale Unifarm, la care statul, prin Ministerul Sănătății, este acționar unic, măsura anunțată anterior de Profit.ro. Conversia are loc după ce în urmă cu trei ani, după cum a relatat Profit.ro, legislația fiscală a fost modificată pentru compania de stat.

De ce este important: Unifarm a contractat în starea de urgență un împrumut de 1,15 miliarde lei din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Banii au înlocuit o finanțare convenită anterior cu EximBank. La Unifarm au fost invocate probleme în ce privește achizițiile derulate în pandemie, fiind deschisă și o anchetă a DNA în acest scop.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: Parlamentul a adoptat, în 2022, după cum a relatat Profit.ro, un proiect de lege care face posibilă restructurarea și chiar conversia în acțiuni a sumelor "acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului". Prevederile au fost introduse de mai mulți senatori PSD, printre autori aceștia numărând-se Adrian Streinu-Cercel și Florian Bodog.

EXCLUSIV Corina Crețu, numită de Ciolacu consul general la Salonic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Corina Crețu, numită de Ciolacu consul general la Salonic

Guvernul arată acum că, pentru a beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare, C.N. Unifarm SA a îndeplinit în mod cumulativ urmätoarele condțtii:

a) să nu îndeplineascã condițiile pentru a beneficia de eșalonarea la plată reglementatã de Codul de procedură fiscală;

b) să prezinte un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent;

c) să nu se afle în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvențã;

d) să nu fi fost dizolvat, potrivit prevederilor legale în vigoare;

e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;

f) să indeplineascã testul creditorului privat prudent.

C.N. Unifarm S.A. a depus la ANAF, în luna martie 2024, planul de restructurare a obligațiilor bugetare restante precum și testul creditorului privat prudent, realizate de un expert independent, aprobate prin Hotărârea AGOA nr. 90/08.03.2024, în baza cărora ANAF (Direcția Generalã Regionalã a Finanțelor Publice București) a emis, în luna iulie, decizia de aprobare a restructurării obligațiilor bugetare.

ANUNȚ Când pot începe înscrierile în Programul Rabla 2025 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când pot începe înscrierile în Programul Rabla 2025

Executivul susține că măsura ”nu poate fi calificatã drept ajutor de stat”, fiind de natură ”a maximiza sumele încasate la bugetul statului comparativ cu orice alt scenariu, executare silită sau faliment și chiar reorganizare judiciar” și fiind totodată de natură a corecta și capitalul propriu negativ al companiei anterior restructurării ”fãrã efort suplimentar din partea acționarului unic al UNIFARM S.A., care este statul român, prin Ministerul Sănătății”.

Guvernul mai arată că, din punct de vedere macroeconomic, se realizeazā păstrarea în circuitul economic al acestui operator economic, companie de importantă strategică în segmentul sănătății publice din România.

”Menținerea activitătil comerciale în varianta restructurării propuse asigurã menținerea locurilor de muncă pentru angajați și continuarea activității comerciale a societății, cu efect pozitiv atât pentru bugetul statului, menținându-se un contribuabil semnificativ care genereazã venituri la bugetul statului atât prin impozitele, taxele și contribuțiile virate la bugetul, cât și prin plata diviidendelor către acționarul unic, statul român”, consideră Guvernul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
șteregere
datorii
conversie
acțiuni
guvern
lege
restructurare
senat
ministerul finanțelor
trezorerie
unifarm